Erdoğan beklenen paketi açıkladı

Erdoğan beklenen paketi açıkladı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekonomi reform paketinin detaylarını anlattı. 850 bin esnafı ilgilendiren vergi muafiyetini açıklayan Erdoğan, kurulan yeni kurumları da açıkladı.Haliç Kongre Merkezi'ndeki Ekonomi Reformları Tanıtım...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekonomi reform paketinin detaylarını anlattı. 850 bin esnafı ilgilendiren vergi muafiyetini açıklayan Erdoğan, kurulan yeni kurumları da açıkladı.

Haliç Kongre Merkezi'ndeki Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, “Yaklaşık 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyanname verme yükümlülüğünü kaldırıyoruz” açıklamasını yaptı.

Kamuda taşıt alımı ve kiralanması, temsil ve ağırlama gibi harcama alanlarına sınırlamalar getirdiklerini açıklayan Erdoğan, israfa tahammüllerinin olmadığını dile getirdi. Erdoğan, kararlara ilişkin özetle şunları söyledi:

"2 ÖNEMLİ POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİYORUZ"

- Makroekonomik istikrar kapsamında, kamu maliyesi, enflasyon, finansal sektör, cari açık ve istihdam alanlarına odaklandık.

- Meclisin bütçe hakkının kapsamını genişletirken, şeffaflık ve hesap verebilirliği artırıyoruz. Bunun için 2 önemli politika değişikliğine gidiyoruz.

- İsrafa kesinlikle tahammülümüz olmadığı için kamu idarelerinde tasarruf anlayışını yaygınlaştıracak önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz

850 BİN ESNAFA VERGİ MUAFİYETİ GELİYOR

- Ağırlıklı olarak kendi paramızla borçlanacak, Türk Lirası cinsi senetleri kullanacağız.

- Basit usulde vergilendirilen kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyan yükümlülüklerini de kaldırıyoruz.

- Firmalar, istihdama kattıkları her bir ilave kişi için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 24 ay vadeli, ilk 6 ayı ödemesiz 100 bin liralık kredi kullanabilecektir.

ÖNCELİKLİ GÜNDEM ENFLASYON

- Öncelikli gündem maddelerimizden birisi de enflasyonla mücadele olacaktır. Hedefimiz tek haneli düşük enflasyon oranlarına ulaşmaktır.

- Gıda tarafında kayıp ve israfın azaltılması için de harekete geçiyoruz. Tarlada ve hallerde kalan taze meyve ve sebzeleri piyasaya kazandıracak mekanizmalar geliştiriyoruz.

- Tarımsal üretimde öngörülebilirliği artırmak ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için sözleşmeli tarım mekanizmaları geliştiriyoruz.

- Yıllık cirosu 500 milyar lira olan gıda sektöründe yaşanan israfı sadece yüzde 2 azaltsak 10 milyar liralık bir tasarruf elde etmiş olacağız.

- İşlenmemiş gıda fiyatlarında aracılık maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlayacak Hal Yasası ile ilgili çalışmaları da hızla tamamlıyoruz

- Enflasyonda risk oluşturan yapısal şokları değerlendirmek, gerekli politikaları belirlemek ve yönetmek için Fiyat İstikrarı Komitesi'ni tesis ediyoruz.

- Kamunun yönettiği ve yönlendirdiği fiyatlardaki artışlar, gerçekleşen enflasyon yerine hedef enflasyona göre yapılacaktır.

18 yaş altına da BES

Cumhurbaşkanı Erdoğan, reform paketinde bireysel emeklilik sistemini (BES) genişlettiklerini belirtip “Nüfusumuzun yüzde 25'ini oluşturan 18 yaş altındaki çocuklarımızın sisteme girebilmesinin önündeki engelleri kaldırıyoruz” dedi. Dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını oluşturacak adımları attıklarını belirten Erdoğan, Tahvil Garanti Fonu kurulacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı iki yeni kurum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı “Sağlık Endüstrileri Başkanlığı” kurulacağını ifade etti. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı da kurulacak.