Erdoğan, ikna ziyareti istemiyor: Yorulmasınlar

Erdoğan, ikna ziyareti istemiyor: Yorulmasınlar
Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine olumlu bakmadıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu konuya görüşmek üzere iki ülke dışişleri bakanlarının Türkiye’ye gelme kararı almasına da tepki gösterdi. Erdoğan,...

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine olumlu bakmadıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu konuya görüşmek üzere iki ülke dışişleri bakanlarının Türkiye’ye gelme kararı almasına da tepki gösterdi. Erdoğan, “İkna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar yorulmasınlar” dedi.

Erdoğan, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından geçen mart başında yaptığı açıklamada, “Biz NATO’da da genişlemenin faydalı olacağını bugüne kadar hep savunduk, bugün de savunuyoruz. Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz” demişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Cumhurbaşkanının geçen cuma günü iki ülkenin NATO üyeliğinin veto edileceği sinyalini verdiği açıklamasının ardından, “Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya adaylığına kapıyı kapatmadık” açıklamasını yapmıştı.

Erdoğan, dün de Beştepe’de bir araya geldiği Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği taleplerine ilişkin olarak özetle şu mesajları verdi:

BİR DELİKTEN İKİ KEZ MÜSLÜMAN SOKULMAZ
“Bakın her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil. Kaldı ki bu süreç içerisinde bu terör örgütlerine karşı kalkıp ‘Biz karşıyız’ deseler bile ki tam aksini, teslim etmeleri gereken bazı teröristlerle ilgili teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Velev ki teslim edeceklerini dahi söyleseler biz şuna inanırız, bir delikten iki kez Müslüman sokulmaz. Daha önce biliyorsunuz Yunanistan NATO’dan çıkmıştı. O dönemin yönetimi tekrar Yunanistan’ın NATO’ya girmesini sağladı. Peki NATO’nun en önde gelen ülkeleri Yunanistan’a her türlü desteği veriyor mu, veriyor. Yunanistan’da üsler kuruyorlar mı, kuruyorlar. Biz bunlara nasıl inanacağız?

KUSURA BAKMASINLAR
İsveç terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi, parlamentolarında teröristleri getirip orada bunları konuşturtuyorlar, özel davetler çıkartıyorlar. Hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Biz bunların neyine güveneceğiz? Pazartesi günü Türkiye›ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler, kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Her şeyden önce Türkiye›ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO›ya girmelerine biz ‹evet› demeyiz. Çünkü NATO o zaman bir güvenlik örgütü olmaktan çıkar, teröristlerin adeta temsilcilerinin yoğunlaştığı bir yer haline gelir. Buna ‹evet› demek mümkün değil ve bir sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız. Kusura bakmasınlar.»

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, “Türkiye değerli bir müttefik ve herhangi bir güvenlik endişesi giderilmeli” açıklamasını yaptı.

İSVEÇ DE NATO’YA BAŞVURMA KARARI ALDI

Finlandiya’dan sonra İsveç de NATO üyeliği için resmi başvuruda bulunma kararı aldı. Alınan kararı, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson açıkladı. NATO üyeliğinin ülkesi için “en iyi şey” olduğunu belirten Anderson, “İsveç parlamentosunda büyük bir çoğunluk NATO’ya katılmaktan yana” dedi.