Erdoğan ilk kez Şanghay zirvesinde

Erdoğan ilk kez Şanghay zirvesinde
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Batı ile Rusya ve Çin’in Ukrayna işgali ve Tayvan gerilimleri nedeniyle ilişkilerinin son derece gerildiği bir dönemde Şanghay Beşlisi olarak da bilinen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesine...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Batı ile Rusya ve Çin’in Ukrayna işgali ve Tayvan gerilimleri nedeniyle ilişkilerinin son derece gerildiği bir dönemde Şanghay Beşlisi olarak da bilinen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesine katılacak.

İlk kez katılacağı zirvede, Çin ve Rus liderlerle ikili görüşmeler de yapacak olan Erdoğan’ın, ağırlıklı gündeminde tahıl sevkiyatının genişletilerek sürdürülmesi ve Rusya-Ukrayna arasında barış görüşmelerini yeniden başlatmak yer alıyor.

Şanghay ortakları ise Batı yaptırımları karşısında kendi aralarındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek ve ABD Doları baskısına karşı ulusal para birimleriyle ticareti artırmayı hedefliyorlar.

Zirve, 15-16 Eylül günlerinde Özbekistan’ın Semerkant kentinde yapılacak. Zirveye, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılıyor olması ve bu iki liderin Ukrayna’yı işgal girişiminin başlamasının ardından ilk kez yüz yüze görüşecek olmaları uluslararası toplumun dikkatini çeken en önemli başlıklar arasında.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da her iki liderle ayrı ayrı ikili görüşmeler yapması öngörülüyor. Kremlin’in Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, Erdoğan-Putin arasında yapılacak görüşmenin Soçi’de ele alınan konuların daha da ileriye götürülmesine odaklanacağı açıklamasını yaptı.

İkili konuların yanı sıra Erdoğan’ın gündeme getireceği en önemli konu, Ukrayna ile Rusya arasında BM ve Türkiye’nin girişimiyle yapılan tahıl koridoru anlaşması kapsamında Rus tahıl ürünleri ve gübresinin dünya pazarlarına taşınmaya başlaması olacak.

Tahıl ve gübre satışı yaptırım kapsamında olmamasına karşın bu sürece katılacak gemilere el konması olasılığı ve bankacılık ile sigorta işlemleri açısından sıkıntı çıkabileceği değerlendirmeleri nedeniyle Rus limanlarından henüz ihracat başlamadı.

Erdoğan’ın başta Jinping olmak üzere zirveye katılan diğer liderlerle yapacağı temaslarda ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğinin gündeme gelmesi öngörülüyor.