Erdoğan konuştu, fiyatlar uçtu

Erdoğan konuştu, fiyatlar uçtu
AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gece ‘müjde’ diyerek konut kredisi paketini duyurdu. Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından, internetteki ilan sitelerinde ev fiyatları anında yükseldi.Erdoğan, kabine toplantısı...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gece ‘müjde’ diyerek konut kredisi paketini duyurdu. Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından, internetteki ilan sitelerinde ev fiyatları anında yükseldi.

Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında konut satışlarını artırmak amacıyla 3 kredi paketini hizmete sokacaklarını ve 0,89 ile 0,99 faizle finansman sağlayacaklarını söyledi. Erdoğan’ın açıkladığı üçüncü paket ise müteahhitlere yönelikti, KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarının yararlanabileceği 20 milyar liralık kaynak ayrıldığını ifade etmişti. Ancak bu paketin ‘müjde’ kısmı vatandaştan çok müteahhitlere oldu. Ekonomide yaşanan buhran ve plansızlık nedeniyle parası olanların paralarının değerini koruma çabasıyla zaten konuta yoğun bir talep olduğu dönemde konut kredisi faizi düşürülünce talep artışı nedeniyle fiyatlar bir kez daha tırmanmış oldu.

AKP’li Şamil Tayyar, Twitter hesabı üzerinden, “Kararın mürekkebi kurumadan, üzerine güneş doğmadan konut fiyatları artmaya başladı. Hangi ara bu kadar vicdansız olduk?” diyerek satış fiyatını artıranları eleştirdi, ekonomi politikalarına girmedi.

Her şeyi daha da berbat yaparsınız
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Erdoğan’ın duyurduğu ilk el konut alımında yüzde 0,99 faizle 10 yıl vadeli 2 milyon liraya kadar sağlanacak kredi paketini değerlendirdi. Demirtaş enflasyon oranının yüzde 70’e dayandığını hatırlatarak, ucuz kredi dağıtımının enflasyonu daha da fırlatacağına işaret ederek “Her şeyi daha da berbat yaparsınız” uyarısında bulundu.

Demirtaş Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “1) Açıklanan resmi enflasyonun yüzde 70 olduğu, 2) UCUZ krediyle ŞİŞİRİLEN ev fiyatlarından insanların yandığı bir ortamda, siz kalkıp yüzde 0.99 faizle bedavaya çuval çuval TL dağıtırsanız: Yukarıda saydığım her şeyi daha da BERBAT yaparsınız. Daha yanlış bir politika düşünemiyorum” dedi.