Erdoğan, Kürtlere seçim öncesi kur yapıyor

Erdoğan, Kürtlere seçim öncesi kur yapıyor
ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, cezaevindeki eski HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır’a götürülmesini Kürtlerin sempatisini kazanmaya dönük bir hamle olarak değerlendirdi. Yazıda, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan...

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, cezaevindeki eski HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır’a götürülmesini Kürtlerin sempatisini kazanmaya dönük bir hamle olarak değerlendirdi. Yazıda, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderlerini hapse attıktan sonra iktidarı belirleyecek Kürtlere kur yapıyor” yorumu yer aldı.

Anne ve babasının peş peşe kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılıp yoğun bakıma alınması üzerine Selahattin Demirtaş 12 Kasım’da Edirne’deki cezaevinden Diyarbakır’a götürülmüştü. Annesi Sadiye Demirtaş tedavi sonrası taburcu edilmiş, baba Tahir Demirtaş’ın tedavisi ise devam etmişti.

Öncesinde AKP’nin HDP’ye anayasada değişiklik teklifiyle ilgili ziyareti, Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması ve nihayet Demirtaş’ın kamuya ait bir uçakla Diyarbakır’a götürülmesi iktidarın seçimler öncesi Kürt seçmenlerin gönlünü alma hamleler olarak yorumlanmıştı.

Ancak Selahattin Demirtaş, “Bunca yaşananlar hafızalarda henüz canlıyken, haksızlıklar ve hukuksuzluklar artarak devam ederken beni değil jetle Diyarbakır’a, mekikle Mars’a da götürseler durum değişmez” demişti.

‘ARKASINDA PLAN YATIYOR’
Bloomberg’de yayınlanan analizde, Türkiye’de refakat izninin siyasi tutsaklar için bir norm olmadığı, ‘ülkedeki en önemli Kürt’ diye belirtilen Demirtaş’a bu iyiliğin arkasında bir ‘plan’ yattığı vurgulandı.

Bloomberg’e göre iktidar, bazı önde gelen Kürtlerin desteğini sağlamak istiyor. Bu yolla en azından HDP’nin muhalefet blokuyla yakınlaşmasını engellenmeyi amaçlıyor.

Ajans, anketlerde düştüğü gözlenen oylarını toparlamaya çalışan Erdoğan’ın seçimlerde kilit konumdaki Kürt seçmene ulaşmanın yollarını aradığını, bunun haziranda planlanan seçimlerin ne kadar zor geçebileceğini düşündüğünü gösterdiğini yazdı.

Bloomberg şu noktaları da hatırlattı:
“HDP 80 sandalye kazandığı 2015’teki genel seçimlerden bu yana iktidarın hedefinde. Bu dönemde HDP’li vekillerin dokunulmazlıkları kaldırıldı, seçilmiş onlarca HDP’li hapse atıldı, partinin kazandığı belediyelereyse kayyım atandı.”