“Erdoğan-Putin, hem dost hem düşman”

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 15, 2022 / 12:02

The New York Times, son dönemde yakın ilişki içerisinde olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ilişkiyi mercek altına aldığı bir analiz yayımladı. Steven Erlanger’ın kaleme aldığı haberde, Erdoğan ve Putin’in “ortak çıkarları” adına bu ilişkiyi sürdürdükleri vurgulandı.

Sözcü’nün New York Times’dan aktardığına göre makalede, “Erdoğan gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde ekonomik krizle, yüzde 80’lere ulaşan enflasyon ve merkez bankasında döviz sıkıntısıyla birlikte siyasi zorluk yaşıyor. Putin’in de kendi dertleri var, Ukrayna’daki savaş, sert yaptırımlar gibi” değerlendirmesi yer aldı.

ERDOĞAN’IN ELDE EDECEKLERİ
Analizde Erdoğan ve Putin arasındaki yakınlığın NATO müttefikleri arasında rahatsızlık yarattığı belirtildi. Erlanger, “Erdoğan için bu ilişkiden elde edeceği çıkar merkez bankasına nakit akışı, ucuz enerji, küresel anlamda önem, büyük ihracat pazarı, Rusya ile turizmin gelişmesi ve en önemlisi de Rusya’nın Suriye’deki Kürt ayrılıkçılara karşı mücadeleye destek vermesi” yorumunu yaptı.

Her iki ismin de İngilizce “hem dost hem düşman” anlamına gelen “frenemy” olduğunu söyleyen makale, Erdoğan’ın İran’ın başkenti Tahran’da Putin’i beklettiğini ve iki ülkenin farklı cephelerde karşı karşıya olduğunu aktardı. Gazete, Washington yönetiminin iki ülke arasındaki yakınlaşmayı dikkatlice izlediğini aktardı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top