Erdoğan, şimdi de meydan okudu

Erdoğan, şimdi de meydan okudu
ABD Başkanı Joe Biden ile ilişkide yaşadığı olumsuzluklardan yakınan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün de “Bundan sonraki dönemde de kimse bizim, savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden, ne kadar, ne alacağımıza müdahale...

ABD Başkanı Joe Biden ile ilişkide yaşadığı olumsuzluklardan yakınan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün de “Bundan sonraki dönemde de kimse bizim, savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden, ne kadar, ne alacağımıza müdahale edemez” diyerek tavrını daha da sertleştirdi. Erdoğan’ın bu sözleri, ABD kamuoyunda, “Meydan okuma” olarak değerlendirildi.

Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzeri gittiği New York’ta CBS News kanalına verdiği röportajdan kısa bir bölüm yayınlandı. CBS News kanalı muhabiri Margaret Brennan’ın “S400’lerin satın alınma işlemine neden devam ediyorsunuz?” sorusuna Erdoğan, “Ben Başkan Biden’a gerekenlerin hepsini söyledim. Şu anda da aracılığınızla şunu söyleyeyim; bakın biz F35 uçaklarını aldık. 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık. Fakat bizim bu 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptığımız uçaklarımızı Amerika bize teslim etmedi. Peki şu anda benim bu 5 tane uçağım neden verilmiyor. Bu parayı ben ödedim” dedi.  

MÜDAHALE EDEMEZSİNİZ

Brennan’ın, ABD hükümeti tarafından yapılan, “S400’leri aldığınız için teslim etmedi’ açıklaması üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
“Ona karışamaz. Siz bana Patriot vermeyeceksiniz ve savunma noktasında benim başka bir ülkeden alacağım herhangi bir savunma sistemine müdahale edemezsiniz. Bakın bu konuda NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, gayet güzel bir açıklama yaptı ve dediki, ‘Biz ortaklarımızın kimden, nereden, ne kadar herhangi bir sistem satın aldığına müdahale edemeyiz.’ Kim bu; Stoltenberg, NATO’nun Genel Sekreteri. Buyurun gerçek ortada.
Brennan’ın ABD hükümetinin güvenlik riski hatırlatması açıklamasına ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kusura bakmasın ben de şunu söyleyeceğim. Türkiye’nin güvenlik riskini kim paylaşacak? Türkiye kendi güvenliğini kendisi temin edemezse acaba birilerinin eline avucuna mı bakacak? Sen bana Patriot vermeyeceksin. Benim hangi ülkeden, hangi savunma sistemini almama da müdahale edeceksin. Böyle birşey olamaz. Hava kuvvetleri noktasında da Amerika’nın F-16’ların devamını sürdüreceğine dair elimde bir garanti var mı? Böyle bir garanti de olmayacağına göre belki o zaman biz çok daha farklı adımları da atmak zorunda kalacağız” karşılığını verdi.
Margaret Brennan’ın, “Hala bir set daha S400 almaya niyetlisiniz gibi görünüyor” sözüne karşılık da Erdoğan, “Bundan sonraki dönemde de kimse bizim, savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden, ne kadar, ne alacağımıza müdahale edemez. Bunun kararını verecek olan biziz” dedi. Brennan’ın “Evet der gibisiniz” yorumu üzerine Erdoğan, “Ne demek. Tabii ki ‘evet” ifadesini kullandı.

MEYDAN OKUYOR
CBS News’un internet sitesinde de yayınlanan röportajda, “Erdoğan Rus füze savunma sistemi almak konusunda ABD için potansiyel risk olmasına karşın meydan okuyor” yorumunda bulunuldu.