Erdoğan’dan Putin’e Suriye teklifi: “Üç lider bir araya gelelim”

Erdoğan’dan Putin’e Suriye teklifi: “Üç lider bir araya gelelim”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye-Türkiye-Rusya olarak yetkili birim ve bakanların ardından görüşmelerin ardından üç ülkenin liderleri olarak biraraya gelmeyi istediklerini, bunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teklif...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye-Türkiye-Rusya olarak yetkili birim ve bakanların ardından görüşmelerin ardından üç ülkenin liderleri olarak biraraya gelmeyi istediklerini, bunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teklif ettiğini bildirdi. Türkmenistan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, özetle şu mesajları verdi: (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme Suriye’de ortak operasyon veya ortak bir çalışma mekanizması) Burada her ikisi de hatta şu anda belki gündemde olmayan ama daha sonra gelişmelerle gündeme gelebilecek birçok başlık söz konusu. O da şu; biz şu an itibarıyla Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz, ardından savunma bakanlarımız, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı.

HALA CUMHURBAŞKANINIZI TANIYAMADINIZ
(ABD eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD’nin Esad ile görüşülmesine sıcak bakmaması) Siz demek ki hala Cumhurbaşkanınızı tanıyamadınız. Ben kiminle, ne zaman, nasıl görüşeceğimi birilerinden izin alarak yapmam. Suriye konusunda atacağımız adımlarda belirleyici husus da ulusal çıkarlarımız olacaktır. Suriye’de güvenli bölgeden tutun, terör örgütüne karşı alacağımız tedbirler içerisinde bu da bizim atacağımız adımlardan bir tanesidir.

BORRELL’İ MUHATAP OLARAK ALMIYORUM
(AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin Rusya’ya karşı yaptırımlara uyması çağrısı)
Borrell’i muhatap olarak almıyorum. O, olsa olsa Mevlüt Bey’in muhatabı olabilir. Yaptığı açıklama hiç şık değil. Yani bir defa bizim Rusya’yla ilişkilerimizi Borrell tayin, tanzim edemez. O bu konularda böyle bir karar verecek ne kalitededir ne kapasitededir. Çok çirkin bir açıklama. Sen nasıl olur da kalkarsın bizim Rusya’yla ilişkilerimizi yaptırımlar içerisinde değerlendirirsin.

SİYASETİN ER MEYDANI SOSYAL MEDYA DEĞİL
(Elon Musk yönetimi devraldıktan sonra eski Twitter yönetiminin politik sansürleri ile ilgili dosyaları ifşa etmesi)
Böyle bir şey olursa, Elon Musk’la oturur konuşuruz. En azından bir telefon görüşmesi yaparız. Uzayı konuştuğumuz gibi Twitter’ı da konuşuruz. Sosyal medyaya pek olumlu bakmadığımı daha önce de ifade etmiştim. Biz siyasetteki ya da diplomasideki başarılarımızı sosyal medya sayesinde elde etmedik. Siyasetin er meydanı sosyal medya değildir. Siyaset doğrudan milletle, millet için yapılır.