Erdoğan’dan Rutte’ye mesaj: “AB’nin üyelik müzakeresi fasıllarını açmasını bekliyoruz”

Erdoğan’dan Rutte’ye mesaj: “AB’nin üyelik müzakeresi fasıllarını açmasını bekliyoruz”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB’nin, kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan üyelik müzakeresi fasıllarını açmasını, Gümrük Birliği müzakerelerine süratle başlamasını istedi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Türkiye’nin...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB’nin, kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan üyelik müzakeresi fasıllarını açmasını, Gümrük Birliği müzakerelerine süratle başlamasını istedi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Türkiye’nin AB için önemli bir ortak olduğunu söyleti.

İLK ZİYARET ANITKABİR’E
Resmi ziyaret için geldiği Ankara’da önce Anıtkabir’i ziyaret eden Rutte, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Rutte, daha sonra gittiği Cumhurbaşkanlığı’nda Erdoğan tarafından resmi törenle karşıladı. İki lider görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

“Son küresel gelişmeler Türkiye’nin AB üyesi olmasının katma değerini yeniden ve tereddüde mahal bırakmayacak şekilde ortaya koymuştur. AB’nin, kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik müzakeresi fasıllarını açmasını, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine süratle başlamasını bekliyoruz.”

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nde yapacağı ikili görüşmelerde ne tür mesajlar ileteceği sorusu üzerine özetle şunları söyledi:

“NATO üyesiysek, NATO’da berabersek dayanışmamızı ortaya tam manasıyla koymamız lazım. Özellikle de savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarda NATO üyesi ülkeler olarak birbirimizle dayanışma içerisinde olmamız lazım. Zira artık dünya hiçbir savunma sanayiinde bir ürününü tek başına yapmıyor, değişik ülkelerden de gelen desteklerle bunları bütünleştirip ona göre de savunma sanayiinde adımını atıyor. Nitekim şu anda Rusya-Ukrayna savaşında da bunu gördük, bundan sonra da kim bilir nerelerde, neyi göreceğiz? Temennimiz odur ki bunların olmadığı bir dünyayı, barışın egemen olduğu bir dünyayı hep birlikte kuralım ve NATO da bu noktada en büyük rolü alan bir oluşum olsun.”

TÜRKİYE, AB İÇİN ÖNEMLİ ORTAK
Rutte ise yaptığı açıklamada, “Türkiye (NATO’da) ittifak için çok büyük siyasi ve askeri öneme sahiptir. Türkiye AB için önemli bir ortaktır” mesajı verdi. Rutte şöyle devam etti: 

“Kilit ekonomik ortaklarız. 8’den 11 milyara artan bir ticaret hacmi gördük. İki ülke de NATO üyesi. Türkiye ittifak için çok büyük siyasi ve ekonomik öneme haizdir. İkimiz de Rusya›nın işgalini kınıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan›ın da dediği gibi bölgesel barış ve istikrara büyük bir darbedir. Türkiye bu ihtilafta (Rusya-Ukrayna müzakereleri) kilit bir rol oynuyor. Sayın Erdoğan’ın bu rolü üstlenmesinden ötürü teşekkür ediyorum. Montrö Sözleşmesi’ni uygulayan Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Türkiye çözüm için üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor.

Hollandalı gazetecinin, Türkiye’nin Rusya’ya doğrudan yaptırım uygulamamasına ilişkin sorusu üzerine Rutte, “Türkiye BM yaptırımlarını uyguluyor. Türkiye’nin özel bir konumu var tabii ki Suriye’deki angajmanı sebebiyle. Türkiye tüm yaptırımları yapmasını arzularız ama tabii ki diplomatik rolünü oynamasından memnunuz” dedi.