Ankara’nın veto sinyali NATO’yu karıştırdı

Ankara’nın veto sinyali NATO’yu karıştırdı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında on yıllardır sürdürdükleri askeri tarafsızlık politikasını terk etmeye hazırlanan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinden yana görüş bildirmeleri...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında on yıllardır sürdürdükleri askeri tarafsızlık politikasını terk etmeye hazırlanan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinden yana görüş bildirmeleri ABD ve NATO yönetiminde memnuniyetle karşılanmıştı. Ancak Erdoğan, bu konuya olumsuz baktıklarını açıkladı.

Erdoğan, İstanbul’da cuma namazı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan'la ilgili NATO konusunda yanlış yaptı bizden önceki yönetimler. Yunanistan'ın, Türkiye'ye karşı NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz"  dedi.

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN MİSAFİRHANESİ

İskandinav ülkelerinin, “terör örgütlerinin adeta misafirhanesi” gibi olduğunu savunan Erdoğan, “PKK'sı, DHKP-C'si İsveç'te Hollanda'da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların, hatta daha da ileri gidiyorum, parlamentolarında da yer alıyorlar" ifadelerini kullandı. Erdoğan, bu durumda iki ülkenin NATO üyeliğine olumlu bakmalarının mümkün olmadığını söyledi.

TÜRKİYE’NİN ELİNDEKİ KOZ

Türkiye'nin diğer NATO üyeleri gibi bir ülkenin üyelik başvurusunu veto etme hakkı bulunuyor. Yeni bir üyenin İttifak'a kabulü için 30 üye ülkenin hepsinin onayı gerekiyor.

ABD DE ENDİŞELENDİ

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

"Türkiye'nin bu konudaki konumunu netleştirmeye çalışıyoruz" ifadesini kullanan Psaki, birçok NATO ülkesinin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine desteğini açıkladığını anımsattı. Psaki, "Türkiye ve atadığı temsilciler ile çalışmaya devam ediyoruz." dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de “Şu aşamada Türkiye’nin bu konudaki duruşunu anlamaya çalışıyoruz” dedi.