Erdoğan’dan, yine yeni sayfa mesajı

Erdoğan’dan, yine yeni sayfa mesajı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gece Konya’da partili gençlerle sohbetinde, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşmesinin ardından iki ülke arasındaki sürecin başladığını, bakanlarla bir sürecin devam...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gece Konya’da partili gençlerle sohbetinde, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşmesinin ardından iki ülke arasındaki sürecin başladığını, bakanlarla bir sürecin devam edeceğini belirterek, “Bundan sonraki süreçte nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz” açıklamasını yaptı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

“Sayın Sisi ile yaptığımız görüşmede, Türkiye-Mısır ilişkilerinde, olayın liderler seviyesinde tartışılmasından öte, ben kendisine onu da söyledim, bizim Mısır halkıyla ilişkilerimiz farklı, tarih orada var. Son dönemde, bir 9 yıllık süreç içerisinde bir sıkıntı yaşadık. O akşam özellikle de Katar Emiri’nin araya girişiyle bu adımı attık. O sıkıntıyı aştıktan sonra da bir yarım saat 45 dakika kadar biz Sayın Sisi ile dar kapsamlı bir görüşme yaptık. ‘Şimdi alt düzeyde bakanlarımız gidiş gelişleri başlatsınlar, ondan sonra da biz görüşmelerimizi genişletelim, geliştirelim, tüm derdimiz, sizlerle Türkiye arasındaki bu kırgınlığı, dargınlığı gidermek. Akdeniz’de Türkiye-Mısır arasında böyle bir sıkıntı yaşanmaması gerekir’ dedik.”

EBEDİ DOSTLUK VE DÜŞMANLIKLAR OLMAZ
Erdoğan, dün kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada da şunları kaydetti:
“Uluslararası siyasette ebedi dostlukların ve ebedi düşmanlıkların olmayacağı, temel ilkelerden ödün vermeden dönemin şartlarına göre hareket edilmesi gerektiğini biliyoruz” açıklamasını yaptı. Erdoğan “Şayet bu şekilde davranmamış olsaydık terör örgütü ile doğrudan ve dolaylı olarak kurdukları kirli ilişkiler sebebiyle müttefik diye ifade ettiğimiz ülkelerin çoğuyla köprüleri çoktan atmamız gerekirdi” dedi. Erdoğan, “Bunu yapmadığımız gibi bölgesel, siyasi, insani krizlerdeki farklı yaklaşımlarımız sebebiyle ilişki seviyesini düşürdüğümüz kimi ülkelerle selamı sabahı ilanihaye kesmedik” dedi.


MISIR’A BÜYÜKELÇİ ATANABİLİR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakan yardımcıları arasında siyasi istişarelerin devam ettiği Mısır’a önümüzdeki aylarda büyükelçi atanabileceğini söyledi.
Teröristlerin iadeleri için İsveç ve Finlandiya ile devam eden görüşmelere ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, bugün NATO Dışişleri Bakanları toplantısının yapılacağı Bükreş›te üçlü formatta bir araya gelineceğini söyledi.