Erdoğan’ın adayı seçilemedi

Anayasa Mahkemesi’nde Zühtü Arslan’ın başkanlıktaki görev süresinin 13 Şubat’ta dolacak olması nedeniyle dün yapılan kritik seçimi Arslan kazanarak üçüncü kez AYM Başkanı oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği belirtilen İrfan Fidan ise kaybetti. Seçimde Zühtü Arslan ve İrfan Fidan yarıştı. AYM’nin 15 üyesinin oy kullandığı seçimde Arslan 8 oy aldı. Fidan 5 oyda kalırken, aday olmayan başkan vekili Kadir Özkaya’ya ise 2 oy çıktı.



LİDERLER TEBRİK ETTİ
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve DEVA Partisi lideri Ali Babacan Arslan’ı arayarak tebrik etti. İYİ Parti lideri Meral Akşener sosyal medyadan “Hiç kimse merak etmesin; Bugün devleti yönetenlerin yıkmaya çalıştığı adalet duvarını hep birlikte güçlendireceğiz” mesajını paylaştı.

Arslan’a başarılar dileyen SP lideri Temel Karamollaoğlu da, “AYM Kapatılsın” tehditlerine kulak asmadan, yeni dönemde de adaletin tesisi için gayret göstereceklerine inanıyorum” dedi.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ise “Anayasa Mahkemesi’nin baskılara boyun eğmeden, hukukun üstünlüğü ilkesiyle görev yapacağına inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

BAĞIMSIZ DURUŞU KORUMA REFLEKSİ!
AYM başkanlık seçimini doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği belirtilen İrfan Fidan’ın kazanamaması sürpriz olarak nitelendiriliyor. DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, AYM kaynakları, Fidan’ın seçilememesini, yüksek mahkemenin “bağımsız duruşunu” koruma refleksi olarak değerlendirdi. Arslan’a oy veren bazı üyelerin Fidan gibi kıdemsiz bir üyenin tepeden işaret edilmesinden rahatsızlık duymasının da sonucu etkilediği belirtildi. Kaynaklar, Fidan’ın yerine başka birinin işaret edilmesi halinde ise sonucun değişebileceğini vurguluyor.

HAKYOL GRUBU’NUN TAVRI
Öte yandan seçime etki eden bir diğer faktörün AYM’deki İskenderpaşa Cemaati’ne bağlı olan Hakyol grubu ile Milli Görüş Vakfı’na yakın üyelerin tavrının olduğu öğrenildi. Bu grupların, İstanbul Grubu’na yakın olan Fidan’ı istemediğine işaret ediliyor.

“HDP DAVASINI ETKİLEMEZ”
Kulislerde, seçimlerin doğrudan HDP kapatma davasının sonucunu etkilemeyeceği görüşü hâkim. Başkanlık seçimleri ile kapatma davasındaki dinamiklerin ayrı olduğuna işaret eden kaynaklar, davanın olağan akışında ilerleyeceğini belirtiyor. Kulislerde, kapatma kararı yerine siyasi yasak veya Hazine yardımının kesilmesi gibi ara formüllerin konuşulmaya başlandığı ifade ediliyor.

Scroll to Top