Erdoğan’ın Ağbal tercihi ile gelen istifa

Erdoğan’ın Ağbal tercihi ile gelen istifa
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın instagram hesabından duyurduğu istifa herkes için sürpriz olmadı. İstifayı sürpriz saymayanlar Albayrak’ın Naci Ağbal ile yaşadığı gerilimi bilenler.Son dönemde ekonomideki gidişattan...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın instagram hesabından duyurduğu istifa herkes için sürpriz olmadı. İstifayı sürpriz saymayanlar Albayrak’ın Naci Ağbal ile yaşadığı gerilimi bilenler.
Son dönemde ekonomideki gidişattan duyulan endişe gizli bir bilgi değil. Zaten Berat Albayrak bunun için milletvekillerinin sorularını cevaplamış, kurlardaki artışla ilgilenmediğini o toplantı sırasında söylemişti. Milletvekillerinin tansiyonunu düşürmek için yapılan o toplantıdaki bu sözler tam tersi etki yapmıştı.
Ardından iki kritik toplantı daha yapıldı. Bunlardan ilki Yüksek İstişare Kurulu. O toplantıya katılanlar da ekonomideki gidişattan duydukları endişeyi açık açık dile getirdiler. Bu da gizli değil çünkü kurulun üyesi Bülent Arınç katıldığı televizyon programında bunu açıklamıştı.
Ama asıl istifaya giden sürecin bir diğer toplantı ile başladığı konuşuluyor kulislerde. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın çağrısıyla yapılan, Naci Ağbal’ın faiz, kur, vergi toplamadaki zorluklar, rezervler, bütçe ve borçlanma başlıklarını içeren sunum yaptığı toplantı. O toplantıda Berat Albayrak’ın Naci Ağbal’ın sunumundan hoşnut kalmadığı, toplantı sırasında tansiyonun ve seslerin yükseldiği belirtiliyor. Hatta toplantının çok tatsız bittiğini iddia edenler de var.
Bu gerilimin üzerine kurlardaki yükseliş devam edince Cumhurbaşkanı’nın durumu Ağbal ile istişare ettiği, Ağbal’ın önceki toplantıda tansiyonu yükselten tespitlerini Cumhurbaşkanı ile paylaştığı belirtiliyor. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı ile Berat Albayrak arasında Merkez Bankası rezervleriyle ilgili bir telefon görüşmesi yapıldığı, Cumhurbaşkanının bu görüşmede Albayrak’a karşı keskin ifadeler kullandığı anlatılıyor. Hatta telefon görüşmesi sonrasında Albayrak’ı Beştepe’ye davet ettiği, Beştepe’de Albayrak ile Ağbal arasında bir kez daha tansiyonun yükseldiği konuşuluyor. Kulislerdeki bilgilere göre ‘geliyorum’ diyen kriz Cumhurbaşkanı’nın Ağbal’ı, Albayrak’a danışmadan Merkez Bankası Başkanlığı’na atamasıyla çıkıyor. Albayrak’ın bu atamanın ardından istifayı kafasına koyduğu, Cumartesi günü de kendisine yakın bir danışmanla sosyal medyadan duyurduğu metni hazırladığı konuşuluyor.