Erdoğan’ın, depremzedelerle imtihanı

Son Güncellenme Tarihi: Mart 8, 2023 / 11:54

Türkiye’de deprem felaketinin yarattığı yıkım ve seçim öncesi patlak veren tartışmalar dünya basını tarafından yakından takip edilirken Bloomberg de Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili çarpıcı bir analiz yayınladı.

ABD merkezli Bloomberg haber ajansında yayınlanan analizde, “Erdoğan deprem kurbanlarına bir açıklama borçlu” başlığı yer aldı. Bloomberg editörleri tarafından kaleme alınan analizde, 14 Mayıs’ta seçime gidileceği sözü veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, hükümetin depreme verdiği yanıt nedeniyle dürüstçe hesap vermesi gerektiği yorumu yer aldı.

Binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremin, halihazırda ekonomik krizle boğuşan Türkiye’ye büyük maddi yük getireceğine dikkat çeken Bloomberg, hükümetin krizi yönetme sürecinin güven vermediğini ve kurbanlara çok yavaş ulaşıldığını kaydetti. Erdoğan’ın ise hükümet müdahalesini eleştirenleri gözaltına alarak, sosyal medyaya ulaşımı engelleyerek ve kendisini suçlayanları tehdit ederek sorunu daha da büyüttüğü belirtilen yazıda, “İyi zamanlarda bile fazla alıngan biri olan Erdoğan’ın bu dönemde eleştirilere karşı özellikle hassas durumda olduğu,” değerlendirmesi yer aldı.

Türkiye’de yıllardır süren yandaşlığın ve yolsuzluğun kurumların içini boşalttığını ifade eden Bloomberg, bu durumun deprem öncesi denetimi ve deprem sonrası müdahaleyi zayıflattığını belirterek “Türkiye’de hükümet kurumları birbirine güvenmezse başkaları onlara neden güvensin?” sorusunu yöneltti.

Analizde, “Popülist liderlerin zayıf görünmekten korktukları için genelde hataları kabul etmeye isteksiz olduğu ancak Erdoğan’ın hataları inkar edemeyeceğini fark etmesi gerektiği,” vurgulandı.

ERDOĞAN SAVUNMASIZ
BBC de Erdoğan’a atıfta bulunarak, “Ekonomik kriz ve geçen ay yaşanan depremlerde yapılan hatalar onu önceki seçimlerden daha savunmasız kılmış olabilir,” yorumu yaptı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top