Erdoğan’ın enflasyon hesabı tutacak gibi değil

Erdoğan’ın enflasyon hesabı tutacak gibi değil
Bakanlar toplantısı sonrası konuşan AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan “Enflasyonu hedeflediğimiz şekilde 2023 sonunda yüzde 20’ler seviyesine 2024’te tek haneli rakamlara düşürmek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız....

Bakanlar toplantısı sonrası konuşan AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan “Enflasyonu hedeflediğimiz şekilde 2023 sonunda yüzde 20’ler seviyesine 2024’te tek haneli rakamlara düşürmek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Herkes hesabını 2023’te yüzde 20’ler seviyesine göre yapsın” diyerek serbest piyasa ekonomisi olduğu varsayılan Türkiye’de piyasa aktörlerini tehdit etmişti.

Cumhurbaşkanı, 4 Ağustos 2021’de “Ağustos ile birlikte enflasyonda düşüşü göreceğiz. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir” demişti. O tarihte resmi verilere göre enflasyon yüzde 19,25’ti. Bu ay itibarıyla resmi enflasyon yüzde 84 olarak açıklanmıştı.

Gelecek Partisi kurucularından ve eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Turhan, Erdoğan’ın yüzde 20 enflasyon hesabının tutmasının mümkün olmayacağı, hazırladığı bir tablo ile anlattı.

Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden açıklama yapan Prof. Dr. Turhan “Önümüzdeki dönemde, aylık enflasyon aşağıdaki düzeylere gerilese bile yıl sonunda enflasyon yüzde 30 oluyor. Herkes hesabını buna göre yapsın” dedi ve oluşacak tabloyu aktardı:

Aralık 2,9 - Ocak 3,5 - Şubat 2,0 - Mart 3,0 - Nisan 3,5 - Mayıs 2,0 - Haziran 1,0 - Temmuz 0,8 - Ağustos 1,0 - Eylül 1,5 - Ekim 2,0 - Kasım 3,0