Erdoğan’ın gözünde Avrupa’daki raflar hep boş

Erdoğan’ın gözünde Avrupa’daki raflar hep boş
AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu 28. Olağan Genel Kurulu'nda, "Ekonomide şu anda Avrupa'nın haline bakın. Türkiye olarak bizim raflarımız boş değil ama Avrupa'da raflar...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu 28. Olağan Genel Kurulu'nda, "Ekonomide şu anda Avrupa'nın haline bakın. Türkiye olarak bizim raflarımız boş değil ama Avrupa'da raflar boş" iddiasını tekrarladı.

Türkiye’nin AKP iktidarıyla demokrasi ve ekonomide tarihi dönüşümler yaşadığını savunan Erdoğan, son 10 yılda siyasi ve ekonomik engellemelere maruz kaldıklarını, buna rağmen bölgesel ve küresel liderlik seviyesine ulaştıklarını da iddia etti. Erdoğan milli gelir satın alma paritesine göre dünya sıralamasında 11’inci olduklarını söyledi, Türkiye’nin en büyük ilk 10 ekonomi arasına çıkacağı iddiasını tekrar dile getirdi.

Erdoğan ayrıca, “Bırakınız diz çökmeyi tam tersine yeni bir şahlanış işine girmiştir ve bu şahlanışımız devam edecektir” diyerek “şahlanış” vurgusuyla yaşanan ekonomik buhranı, açlık sınırında yaşayan önemli bir kesimi görmezden geldi.

IMF’nin ekonomik verilerine göre de Türkiye G20 sıralamasında 17’ncilikten 21’inci sıraya kadar düştü. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre gelecek yıl daha da aşağı düşme beklentisi var.

Aylardır Türkiye’de yaşayanlardan “sabır” isteyen Erdoğan, önceki gün açıklanan yüzde 84,4 oranı ile enflasyonda iyileşmenin sürdüğünü iddia etti, yeni yılla birlikte iyileşmenin hızlanacağını, şubat ayından itibaren de “daha makul ve kontrolü kolay bir yere geleceğini” söyledi. Aralık ve ocakta sıfır enflasyon olursa şu anki resmi verilerle bile şubat ayında enflasyon yüzde 55’in altına inmeyecek.

3 yıldır hiç tutmayan enflasyon vaatleri
•Erdoğan 2 Mart 2019'da Rize'de yaptığı "Enflasyon tekrar 6'lara, 7'lere kadar düşecek” demişti.

•Erdoğan, AP’nin 12 Şubat 2020 tarihli grup toplantısında ise enflasyonun, yıl sonu hedefi olan yüzde 8,5'in altına ineceğini söylemişti.

•Erdoğan yine aynı tarihte “2018'deki kur, faiz, enflasyon darbe girişiminin ardından Türkiye batacak, bitecekti. Bunlara göre dolar 10 lira olacak, enflasyon yüzde 30'u aşacak. Bankalarımız tökezleyecek, hazinemiz iflas edecekti. Ne oldu, hiçbiri oldu mu?” demişti.

•Erdoğan, 4 Ağustos 2021'de "Ağustos ile birlikte enflasyonda düşüşü göreceğiz. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir" demişti.