Erdoğan’ın ilahiyatçısından hükümete can simidi

Erdoğan’ın ilahiyatçısından hükümete can simidi
TL’deki değer kaybı ardından devreye sokulan ‘kur korumalı TL vadeli mevduat’ hesaplarına ilişkin AK Partili ilahiyatçılar arasında tartışma yaşanıyor. Diyanet’in bu tip hesaplar için daha önce ‘haram’ dediğinin ortaya...

TL’deki değer kaybı ardından devreye sokulan ‘kur korumalı TL vadeli mevduat’ hesaplarına ilişkin AK Partili ilahiyatçılar arasında tartışma yaşanıyor. Diyanet’in bu tip hesaplar için daha önce ‘haram’ dediğinin ortaya çıkmasının ardından “Saray’ın fetvacısı” olarak bilinen Hayrettin Karaman, “Faiz değil, hibe” yorumu yaptı.

Bir dönem “Saray’ın fetvacısı” diye tanımlanan ancak bu iddiaları reddeden ilahiyatçı Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman ‘kur korumalı TL mevduat’ hakkındaki tartışmalara ilişkin olarak, “Örtülü faiz değil hibe” yorumunu yaptı.
Karaman yazısında, “İçeriden ve dışarıdan Erdoğan’ı düşürmeyi dava edinmiş olanların oyunları yüzünden altın ve döviz fiyatları çok hızlı bir şekilde yükselmeye başlayınca o çevreler ellerini ovuşturmaya; bir kısmı iktidar, bir kısmı intikam, bir kısmı da sömürü hesapları yapmaya koyuldular. Alınan zamanında ve yerinde tedbir ile fiyatlar normalleşme yoluna girdi. Bu defa da devletin ödemesinin faiz olup olmadığı tartışması ortaya çıktı. Bazı hocalar, devletin ödemesinin faiz olduğu kanaatindeler. Ben bu kanaatte değilim, 'Devletin ödemesi hibedir' diyorum” düşüncesini dile getirdi.

Karaman, Orhan Çeker, Faruk Beşer, Mehmet Odabaşı ve Ahmet Yaman gibi isimlerin de kendisiyle aynı fikirde olduğunu yazdı.