Erdoğan’ın izniyle % 15

Erdoğan’ın izniyle % 15
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir haftalık repo faizini 475 baz puan artırdı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltildi....

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir haftalık repo faizini 475 baz puan artırdı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltildi. Karar sonrası Dolar/Tl kuru 7,51’e indi. Kur günü 7,60’ın altında kapadı. PPK, görevden alınan Murat Uysal’ın yerine Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığına atanmasının ardından ilk kez toplandı. Merkez Bankası’nın kararı piyasanın beklentisine paralel bir şekilde gerçekleşti. Reuters haber ajansının 21 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre TCMB’nin Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantısında politika faizini 475 baz puan artışla %15’e yükseltmesi bekleniyordu.
SADELEŞME ADIMI
Merkez Bankası, faiz kararını açıkladığı metinde, “Tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar vermiştir” denildi. Bu ifade de Merkez Bankası’nın faiz yönetiminde sadeleşmeye gittiğini, faiz koridorundan ziyade fonlamanın politika faizi üzerinden gerçekleştirileceğini gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü TOBB Ekonomi Şurası’nda yaptığı konuşmada, “Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz lazım” demişti.