Erdoğan'ın kardeşinden aldığı borcun sebebi açıklanmadı

Erdoğan'ın kardeşinden aldığı borcun sebebi açıklanmadı
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu gereği bulunduğu mal bildiriminde dikkat çekici yönler tespit edildi. Erdoğan'ın kardeşi Mustafa Erdoğan'dan aldığı 5 milyon...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu gereği bulunduğu mal bildiriminde dikkat çekici yönler tespit edildi. Erdoğan'ın kardeşi Mustafa Erdoğan'dan aldığı 5 milyon 390 bin liralık borcun yasa gereği sebebi açıklanması gerekirken, borcun gerekçesi bildirimde yer almadı.

Diğer yandan Erdoğan ailesinin aldığı TOGG da Emine Erdoğan'ın üstüne kayıtlı olduğu için Erdoğan'ın mal varlığı içinde yer almadı.

Kısa Dalga'dan Ersan Atar'ın haberine göre Mal Bildirimi Kanunu’nun, “mal bildirimine konu edilecekleri” düzenleyen 5. Maddesinde borçların da bildirileceği belirtiliyor. Nitekim Erdoğan’ın YSK’ya yaptığı mal bildiriminde kardeşi Mustafa Erdoğan’dan aldığı 5 milyon 390 bin TL de görünüyor. Ancak yasanın aynı maddesinde, borçların nasıl bildirileceği belirtilirken borcun neden alındığının da belirtilmesi zorunluluğu bulunuyor. Yasada, “…borçları ve sebepleri mal bildiriminin konusunu teşkil eder” hükmü yer alıyor.

YSK’nın açıkladığı mal bildiriminde Erdoğan’ın, kardeşi Mustafa Erdoğan’dan neden borç aldığına dair bir bilgi yer almıyor.

Arazinin dönümü 5 bin TL'ye denk düşüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bildirdiği mal varlığında, Rize – Güneysu’daki 2000 metrekare (iki dönüm) arazinin değerini 10 bin TL olarak göstermesi dikkat çekti. Buna göre Dumankaya köyündeki arazinin dönümü 5 bin TL’ye denk düşüyor.

Erdoğan’ın mal bildiriminde, bu araziyi 1988 yılında edindiği belirtiliyor. Mal Bildirimi Yönetmeliği’nde, “malları, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan olunacağı” hükmü yer alıyor.

Buna göre Erdoğan, Dumankaya Köyü’ndeki arazinin dönümüne, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde 5 bin TL değer biçti. Arazi bedelinin bu denli düşük gösterilmesinin de “vergi değeri”ne bağlı olduğu değerlendiriliyor. Arazi ve arsaların “gerçek değerleri” ile “vergi değerleri” arasında büyük farklar bulunuyor.