Erdoğan'ın son kurşunu nükleer opsiyon siyaseti

Erdoğan'ın son kurşunu nükleer opsiyon siyaseti
Gelecek Partisi Sözcüsü ekonomist Serkan Özcan, BiDeBunuİzle YouTube yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı. Özcan, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 100 baz puan faiz indirmesini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı...

Gelecek Partisi Sözcüsü ekonomist Serkan Özcan, BiDeBunuİzle YouTube yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı. Özcan, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 100 baz puan faiz indirmesini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hiç değişmediğini, baştan beri faiz konusunda aynı şeyi savunduğunu belirten Özcan, ekonominin ideolojik saplantıyla yönetildiğini söyledi. Özcan’a göre Erdoğan son silah olarak batılıların “nükleer opsiyon siyaseti” dediği “Dini, milli, yerli, kutsal, bu tür değerleri kullanmaya çalışıyor.”

Serkan Özcan, “İçeriden bilgi gidebilir mi? Düşürmüyoruz, sabit kalacak, ona göre pozisyon alın gibi? Dün akşam 10,90’ları gören kur niye açıklamadan 2 dk önce 10,44’e düşer?” sorusuna, “Bunu konuşmaktan bile haya ediyorum” diyerek, “Kim diyebilir ki ‘Türkiye’de bunlar olmaz?’ Şu yaşananlara bakınca kim diyebilir ki ‘hayır, bu işler böyle yürümüyor. İnsanın aklına bunlar geliyor tabii” değerlendirmesiyle yanıt verdi.

Gelecek Partisi Sözcüsü Özcan, yaşananları “bir çöküş dönemi” olarak tarif etti, şunları söyledi:
“Allah akıl fikir versin, ne diyeyim? Herhalde çöküş dönemleri böyle oluyor. Bir parti, bir siyaset, bir akıl çöktüğü zaman, artık tamamıyla bir tasfiye durumuna girdiği zaman, böyle akılsızlıkların çok daha yaygın olarak hissedildiği bir dönem yaşanıyor diye düşünüyorum.”

Gelecek Sözcüsü Özcan, “Biliyoruz, bu mesele bugünün meselesi değil” vurgusuyla AK parti liderinin ekonomiyle ilgili görüşlerinin aslında hiç değişmediğini anlattı, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu meselelerle ilgili kanaati hep buydu, hiç değişmedi, daima böyle düşündü” dedi.

Merkez Bankası’nın faiz indirimini “Beklentilere paralel” diye değerlendirirken de “Bu, indirimlerin devam edeceğini gösteriyor. Demek ki fısıldanan şey de bazen doğru olmayabiliyor” saptaması yaptı. Serkan Özcan, alınan ekonomik kararlarda rasyonellik aranmaması gerektiğini de söyledi, gerekçesini açıkladı:
“Karşımızda bütün bu teorileri, bu literatürü reddeden, ideolojik saplantılarla hareket eden bir iktidar var. Bu arada dayandığı ideolojiyle ilgili fikirlerinin doğru olduğunu düşünmüyorum.”

“ERDOĞAN ‘DİNİN KURALLARINA BİLE KARŞI GELİYORLAR’ DİYECEK”
Özcan, bu noktada bir kavrama dikkat çekti, “İngilizcede bir terim var, bütün opsiyonlar bittiği zaman artık son silahı, son kurşunu çekmeye nükleer opsiyon diyorlar” hatırlatması yaptı, devam etti:
“Şu anda dini, milli, yerli, kutsal, bu tür değerleri, yani hepimizin üzerinde mutabık olduğu, toplumun kahir ekseriyetinin üzerinde mutabık olduğu konularda, bu değerleri kullanarak yapılan siyaset aslında nükleer opsiyon siyaseti. Şu anda sayın Erdoğan, elinde başka hiçbir mantıklı açıklama kalmayınca yaptığı şey şu: İnsanların direkt olarak dini değerleri üzerinden bir şey söylemeye çalışıyor. Burada bence muhalefete çok büyük iş düşüyor. Hiçbirimizin bu meseleyi din düzeyinde, din çerçevesinde, teolojik olarak tartışmaya müsaade etmememiz lazım. Çünkü yapmaya çalıştığı şey tam olarak bu, ‘Bakın, gördünüz mü’ diyecek, ‘Ben dinin kuralları diyorum, ona bile karşı duruyorlar’ diyecek. Buna müsaade etmememiz lazım.”

“MERKEZ ARALIKTA YİNE FAİZ İNDİRECEĞİNİ SÖYLÜYOR”
PPK’nın açıklaması için de Serkan Özcan, “Karar Saray’da veriliyor, Merkez ona uygun metin yazıyor” iddiasıyla şunları söyledi:
“Aralıkta 100 puan daha indireceğim diyor. Şimdi bunu söylerken insan hakikaten rahatsız da oluyor da bir yandan da komik. Şu metni Şahap Bey’e verin, ama ters çevirin kağıdı, ‘Şu metinde ne yazıyor, anlat’ deyin, anlatamaz. Bir sürü terimi bile anlamıyor çünkü. Gidiyor önce Saray’dan kararı öğreniyor, ‘Yarın sen 100 baz puan indireceksin’ diyor. Geliyor bankaya, ‘Arkadaşlar 100 baz puan indireceğiz, karar bu. Hadi buna uygun bir metin yazalım’ diyor.”

Özcan, “Resmen insanların aklıyla dalga geçiyorlar. Faiz kararını görmeyip şu metne baksanız faiz artırdı zannedersiniz. Bu olmaz. Karşımızda, yüksek enflasyonun gücünü koruyacağını söyleyen bir ekip var. Aynı metin içinde, orta vadeli hedefin yüzde 5 olduğunu söyleyen bir ekip var. Türkiye’de TÜFE yüzde 20 olmuş, ÜFE yüzde 46 olmuş. Daha bizim karar açıklanmadan 5 dakika önce Macaristan faiz artırdı. Dünyada Rusya’sı, Brezilya’sı, Şili’si, hepsi faiz artırmaya başladı uluslararası gelişmeler nedeniyle. Sen Merkez Bankası Başkanı değilsin. Sen AK Parti Bayburt milletvekilisin. Hemen, derhal, şimdi, bir dakika bile geçirmeden erken seçim istiyoruz. Bundan sonrasını bu temizler. Yarın toplanıp 5 puan artırsa ne olacak? Tayyip Erdoğan’ın yönettiği Türkiye’de, Şahap Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası Başkanı olduğu bir Türkiye’de TL’den bir performans bekleyemezsiniz. Bugün Türkiye’nin kamu maliyesinde de, para politikasında da, sanayide de, üretimde de, turizmde de, bankacılıkta da her alanda yaptıkları bu 2000 sonrası atılımın bütün kazanımlarını kaybetmiş durumdayız. Allah korusun ben daha kötü bir şey için uyarıyorum, ilk başladığımız yerin bile gerisine gitmekle karşı karşıyayız.”