Ermenistan: Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanımaya hazırız

Ermenistan: Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanımaya hazırız
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanımaya hazır olduğunu söyledi. Reuters'ın TASS ajansından aktardığına göre Paşinyan, "Bakü'nün Ermeni nüfusunun güvenliğini...

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanımaya hazır olduğunu söyledi. Reuters'ın TASS ajansından aktardığına göre Paşinyan, "Bakü'nün Ermeni nüfusunun güvenliğini sağlaması şartıyla Dağlık Karabağ bölgesini Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanımaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Aliyev: Barış Anlaşması kaçınılmaz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını 30 yıl işgal altında tutmasına ve bölgede yıkım gerçekleştirmesine rağmen bu ülke ile barış anlaşması imzalanmasının kaçınılmaz olduğuna inandıklarını ve bunun için çaba sarf ettiklerini söyledi. Aliyev, Litvanya temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Aliyev, Ermenistan'la barış anlaşması müzakerelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aliyev, şu ifadeleri kullandı:

"Müzakerelerin Kafkasya'ya uzun vadeli barış getireceğini umuyoruz. Azerbaycan toprakları yaklaşık 30 yıl Ermenistan'ın işgali altında olmasına rağmen, işgal nedeniyle 1 milyon Azerbaycanlının kendi topraklarını terk etmiş olmasına rağmen, işgal altındaki topraklarda tüm altyapının işgalciler tarafından yıkıma uğramasına rağmen barış anlaşmasının imzalanmasının kaçınılmaz olduğuna inanıyor ve bu hedefe ulaşmak için yapıcı çabalar sarf etmeye çalışıyoruz. Elbette bu anlaşma uluslararası norm ve ilkeleri kapsamalıdır."

Barış görüşmeleri

Azerbaycan ve Ermenistan arasında süren barış görüşmelerinde geçen hafta iki ülkenin dışişleri bakanları Moskova’da bir araya gelmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan ile Ermenistan’ın barış anlaşması konusunda ortak anlayışa yakınlaştığını söylemişti.

“Ortaklarımız, sınırların belirlenmesi, ulaşım ve ekonomi bağlantıları üzerindeki engellerin kaldırılması, Karabağ ve Ermenistan-Azerbaycan sınırında güvenlik durumunun iyileştirilmesi ile ilgili sorunlar çözülmeden barış anlaşmasının belirli yönlerinde hareket edilmesinin zor olduğunu bugün teyit etti” diyen Lavrov, “Taraflar, nihai bir anlaşmaya yakın. Rusya Federasyonu'nun danışman olarak katılımıyla da ikili komisyonun sınırların belirlenmesi ile ilgili toplantı düzenlemesi konusunda mutabık kalındı” ifadelerini kullanmıştı.