Esad ile diyalog açmazı

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 12, 2022 / 07:10

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye için tek çıkar yolun siyasi uzlaşı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soruya ise Çavuşoğlu, «Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Bir ara istihbaratlar arasında görüşmeler olmuştu. Daha sonra kesinti oldu, şimdi tekrar başladı” yanıtını verdi.

ANKA’nın haberine göre, dün Ankara’da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışında konuşan Çavuşoğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında imzalanan üçlü muhtıraya ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, şunları söyledi:

İLK TOPLANTISI 26 AĞUSTOS’TA
“İsveç ve Finlandiya’nın, henüz bu belgede ve açıklamalarıyla taahhüt ettiklerini yerine getirmediklerini görüyoruz. Bu yönde bir adım görmedik. Açıklamaları var, niyetli olduklarını söylüyorlar. Ama biz, somut adım görmek istediğimizin sürekli altını çiziyoruz. Somut adımların takibini yapmak için onların teklifiyle o mekanizma kuruldu. Bizim için bir zaman baskısı yok. Terörle mücadelede elbette var ama NATO üyesi olmak isteyen ülkeler onlar. 26 Ağustos’ta bu mekanizma ilk toplantısını gerçekleştirecek.”

Çavuşoğlu, bir başka soru üzerine, “Suudi Arabistan ve BAE ile yakaladığımız ivmeyi Mısır ile de yakalamak isteriz. Ama yeni misyonlar da açıyoruz. Başkonsolos ve büyükelçilerimizin sayısı artmaya devam edecek” dedi.

“OPERASYONDA BAŞKA ÜLKELERLE TAKVİM OLUŞTURMAYIZ”
Çavuşoğlu, Suriye’ye yönelik olası yeni operasyona ilişkin de şu bilgileri verdi:
“Operasyonda başka ülkelerle takvim oluşturmayız. Özellikle kazaların çıkmaması için orada bulunmaması gerekenler de dahil bulunanlara da operasyonlarımız başladığı zaman bilgi veriyoruz. Sonuçta bizim amacımız teröristleri temizlemek. Özellikle Suriye’de bize saldıran hem de Suriye içinde bölücü bir ajandası olan teröristleri temizlemek için bu harekatları yapıyoruz. Bir taraftan sahada terörle mücadelemizi sürdürürken ASTANA formatının amacı, bu sorunu bir çözüme kavuşturmak. Bunun yolunun da siyasetten ve diplomasiden geçtiğini söylüyoruz.”


“SURİYE İSTİHBARATI İLE GÖRÜŞÜLÜYOR”
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında bir görüşmenin planlanıp planlanmadığına ilişkin soruya da şöyle cevap verdi:
“Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız zaten o soruya cevap verdiler. Uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer, ‘Sizi rejimle görüştürelim’ dediler. Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişlerdi. Bir ara istihbaratlar arasında görüşmeler olmuştu. Daha sonra kesinti oldu. Şimdi tekrar başladı. İstihbaratlar arasındaki görüşmelerde birçok konu gündeme geliyor.

“SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI İLE SOHBETİM OLDU”
Bağlantısızlar Toplantısı’nda, Belgrad’da ayaküstü Suriye Dışişleri Bakanı ile da kısa bir sohbetim oldu. Orada da bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğunu söyledim. Teröristlerin temizlenmesi lazım, kim olursa olsun. Ama diğer taraftan muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda destek olabileceğimizi söyledik. Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top