Esad ile yakınlaşma çabasına ABD’den itiraz: Desteklemiyoruz

Esad ile yakınlaşma çabasına ABD’den itiraz: Desteklemiyoruz
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye, Rusya ve Beşar Esad rejiminin Moskova’daki görüşmesine tepki gösterdi; Esad rejimine yönelik politikalarının değişmediğini ve ülkelerin rejimle ilişkilerini düzeltmesini...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye, Rusya ve Beşar Esad rejiminin Moskova’daki görüşmesine tepki gösterdi; Esad rejimine yönelik politikalarının değişmediğini ve ülkelerin rejimle ilişkilerini düzeltmesini desteklemediklerini söyledi. Price, günlük basın toplantısında, konuyla ilgili soru üzerine şunları söyledi:

ACIMASIZ DİKTATÖR ESAD
"Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi. Acımasız diktatör Beşar Esad'ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz. Devletleri, Suriye halkına zulüm etmeye devam eden Esad rejiminin son 12 yıldaki korkunç insan hakları sicilini ve yıllardır acı çeken Suriye halkının insani yardıma erişimi engellemeye devam etmesini dikkate alma çağrısında bulunuyoruz."

Price, Suriye’de kalıcı bir siyasi çözüm için BM ve diğer ortaklarla çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi. Görüşmeye ilişkin Türkiye ile temas kurup kurmadıkları sorusuna ise Price, "Tüm müttefiklerimize ve ortaklarımıza, (Esad rejimi ile) ilişkileri normalleştirmenin zamanı olmadığını, ilişkileri ilerletmenin zamanı olmadığını ve ülkelerin, Esad rejiminin neden olduğu korkunç insan hakları siciline dikkat etmesi gerektiğini açıkça belirttik" yanıtını verdi.


YAKINLAŞMAYA ONLAR DA KARŞI
Sınır vilayeti İdlib’in büyük çoğunluğunu kontrol eden Heyet Tahrir el Şam (HTŞ - eski el Nusra) örgütünün ardından, Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların en öne çıkanlarından Ahrar’uş Şam da Beşar Esad yönetimiyle olası uzlaşmaya tepki gösterdi. Reuters’ın aktardığına göre, Ahrar’uş Şam’dan yapılan açıklamada, “Türk müttefiklerimizin durumunu anlasak da, Suriye hükümetiyle uzlaşmayı tahayyül bile edemiyoruz” denildi.