Esad’ın yeni şartı: “M4 karayolu açılsın”

Esad’ın yeni şartı: “M4 karayolu açılsın”
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşme sürecinde daha ileri adımların atılması için “Türk askerleri topraklarımızdan çekilsin” şartının yanına M4 karayolunun yeniden açılmasını...

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşme sürecinde daha ileri adımların atılması için “Türk askerleri topraklarımızdan çekilsin” şartının yanına M4 karayolunun yeniden açılmasını da ekledi.

İlişkilerin normalleşmesi çerçevesinde istihbarat birimleri ve savunma bakanlarının ardından dışişleri bakanlarının da görüşmesi için şubat ayı işaret ediliyor.

Suudi gazetesi Şarkul Avsat, Ankara ve Şam arasında güvenlik düzeyinde görüşmelerin sürdüğü bilgisini verirken bu kapsamda, ‘M4’ adıyla bilinen Halep-Lazkiye uluslararası karayolunun yeniden açılması için Lazkiye’nin Kasab bölgesinde, ‘gizli’ görüşmeler yapıldığı iddia edildi. Türkiye’nin M4 karayolunun kontrolünü devralma konusunda ‘esneklik gösterdiği’ ileri sürüldü.



‘EN AZINDAN ÇEKİLME İÇİN TAKVİM BELİRLENSİN’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev’in, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmek üzere Şam’a gittiği belirtildi. Esad’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılacak olası bir görüşme öncesi ‘Türkiye’nin ülkenin kuzeyinden çekilmesi’ talebini yinelediği, ‘en azından bir takvim belirlenmesi gerektiğini’ söylediği aktarıldı.

“Şam, Esad ve Erdoğan’ı bir araya getirmeden önce bir tür ‘sembolik başarı’ talep ediyor” ifadelerinin yer aldığı haberde, Ankara’nın Suriye topraklarından çekilme talebini reddettiği aktarıldı. Buna göre Ankara, ‘Türkiye’nin Suriye’den hiçbir koşulda, hatta Amerikalılar çekilse bile çekilmeyeceği’ mesajını verdi.