Esed yine Esad oldu

Esed yine Esad oldu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir zamanlar aile dostu olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, iç savaş sonrası Türkiye ile ilişkiler kopunca “Esed” olarak tanımlandı. Erdoğan’ın bu tanımı, iktidara yakın medyanın...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir zamanlar aile dostu olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, iç savaş sonrası Türkiye ile ilişkiler kopunca “Esed” olarak tanımlandı. Erdoğan’ın bu tanımı, iktidara yakın medyanın da dili oldu.

Ancak son günlerde Suriye ile ilişkilerin yeniden kurulmaya başlandığı ve zaman içinde Esad ile de görüşmeler yapılacağı kulislerde konuşulmaya başlandı. İktidara yakın Türkiye Gazetesi’nin dünkü manşeti de bu yüzden dikkat çekti. “Suriye ile yeniden” başlıklı manşet haberde “Esed” yerine “Esad” ismi kullanıldı.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, yakın zamana kadar Suriye Devlet Başkanı’nın soyadını “Esed” olarak kullanan ve iktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye Gazetesi’nin medya dilindeki bu değişikliğe dikkat çekti.  Medyanın dilinin iktidarla birlikte döndüğünü vurgulayan Bildirici Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Terörist Hafter’in gittiğini artık ‘Lider Hafter’in geldiğini yazmıştım dün (29 Aralık). Bugün de Türkiye gazetesinde ‘Esed’ silindi, ‘Esad’ geldi. Medyanın dili de iktidarla birlikte rüzgar gülü gibi dönüveriyor” ifadesini kullandı. 

Bildirici, 29 Aralık’taki yazısında, son aylarda Hafter güçlerine karşı daha farklı bir dil kullanılmaya başlanmasına dikkat çekerek  Hafter’e ilişkin sessizce yürütülen bu politika değişikliğini, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun basın toplantısında açıkça dile getirildiğini vurguladı. “Bir yıl kadar önce Hafter’in Atina’ya gidişini ‘düşmanlık’ olarak nitelendiren Çavuşoğlu, aynı kişinin Ankara’ya gelebileceğinden söz ediyordu” diyen Bildirici, yazısını, “Çavuşoğlu, 2022’yi ‘normalleşme yılı’ olarak ilan ettiğine göre, medyada ‘Esad’ın ‘Esed’ diye yazılıp çizilmesi gibi çok değişiklik göreceğiz demektir. Ne de olsa pusula iktidarı gösteriyor” diyerek bitirmişti.

BİR GÜN SONRA “ESAD” YAZILDI
Bu yazıdan bir gün sonra “Esed”in “Esad” olduğu görüldü. Türkiye Gazetesi’nin manşet haberinde, “Türkiye ve Suriye arasında aracı ülkelerin de katılımı ile Ürdün-Akabe’de başlayan görüşmeler devam ediyor. İki ülke arasında Lazkiye Hmeymim, Lübnan, Irak ve Fırat Kalkanı bölgelerinde istihbarat ve askeri bürokrat düzeyinde gerçekleşen temaslar yeni bir aşamaya geçildi” denildi.

Haberde, “Şam’ın şartı, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonun daha sonra İdlib’de de devam ettirilmesi. Esad yönetimi, Türkiye’nin terör endişesine karşı da Adana Mutabakatı’nın baz alınmasını ve operasyonel haklarının saklı kalmasını kabul ediyor” ifadesi yer aldı.