Esed’den Esad’a yolculuk başladı

Esed’den Esad’a yolculuk başladı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun muhalefet ile yönetim arasında barışın olması gerektiği açıklaması ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın, Şam ile ilişkilerin direkt hale gelebileceği ve seviyenin...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun muhalefet ile yönetim arasında barışın olması gerektiği açıklaması ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın, Şam ile ilişkilerin direkt hale gelebileceği ve seviyenin de yükselebileceği açıklaması tartışılıyor.

Açıklamalar, Ankara ile Suriye arasında yeni bir sayfanın açılması olarak yorumlanırken Suriye’de Türkiye’nin desteklediği muhalifler ise tepkilerini Türk bayrağı yakarak ve gösterilerle ortaya koyuyorlar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türk bayrağı yakan muhalifleri rahatlatmaya çalışan açıklamalar yaptı. Çavuşoğlu, muhaliflerin rejim ile temasları için “Barıştırma” demediğini “kalıcı çözümün siyasi çözüm olduğunu ve bunun içinde rejimle muhalefetin uzlaşması gerektiğini” vurguladı.

Çavuşoğlu, Suriye’ye ilişkin değerlendirmelerinin çarpıtıldığını da savundu. Çavuşoğlu, söz konusu değerlendirmenin, Suriye’deki iç savaş başladıktan söz konusu savaşın sonlandırılması için Türkiye’nin yürüttüğü çabaların bir yansıması olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, Uluslararası Suriye Destek Grubu ve Fikirdaş Ülkeler Grubu kurulduğuna ancak buna rağmen bu sürecin başarısız olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“MUHALEFETİ YARI YOLDA BIRAKMADIK”
“Sonuç çıkmamasının temel sebebi, rejimin ayak diremesi yüzündendi. Çünkü rejim, siyasi çözüme inanmıyor, askeri çözüme inanıyor ama kalıcı bir çözüm, siyasi çözümdür. Muhalefetin müzakere heyeti kurmasının amacı neydi? Yine bu kanun çerçevesinde muhalefetin, bizim de desteklediğimiz bir müzakere heyeti var. Bu müzakere heyetinin amacı ne? İşte bu geçiş sürecini ve anayasa dahil tüm bunları rejimle müzakere etmek. Muhalefet bize güveniyor, Türkiye’ye güveniyor. Hiçbir zaman da yarı yolda bırakmadık. Bayrağımıza el uzatanların ise eli kırılır. Zaten bununla ilgili geçici hükümet dahil gerekli açıklamaları Suriyelilerin kendileri yaptı. Bu provokatörleri onlar da biliyor. Tutuklananlar oldu.”