Eski Suriye Özel Temsilcisi: “Girip çıkma dışında harekat doğru olmaz”

Eski Suriye Özel Temsilcisi: “Girip çıkma dışında harekat doğru olmaz”
Eski ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik olası kara harekatına ilişkin açıklamalarda bulundu. NTV’ye konuşan Jeffrey, “Suriye’deki mevcut durumda çok küçük kapsamlı ‘girip çıkma’...

Eski ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik olası kara harekatına ilişkin açıklamalarda bulundu. NTV’ye konuşan Jeffrey, “Suriye’deki mevcut durumda çok küçük kapsamlı ‘girip çıkma’ şeklindeki terörle mücadele operasyonları haricinde hiçbir harekat doğru olmayacaktır” dedi. 

Suriye’de düzenlenecek bir kara harekatının birçok şeyi riske atacağını söyleyen Jeffrey, “Türkiye’nin müttefiki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) IŞİD’in yeni liderini ortadan kaldırdı. Bu konuda ABD Merkez komutanlığı da yorumda bulundu. Bu önemli bir gelişmeydi. Bu tip saldırılar mantıklı ancak kim tarafından ve nerede yapılıyor olursa olsun Suriye’de bir kara harekatı birçok şeyi riske atıyor” ifadelerini kullandı.

Jeffrey, “Anlaşma YPG’nin Suriye’nin hiçbir bölgesinden Türkiye’ye saldırmayacağı şeklinde genişletilebilir mi? ABD böyle bir garanti verebilir mi Türkiye’ye?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“ABD Türkiye’ye böyle bir garanti veremez. SDG de böyle bir garanti veremez. Verdikleri garanti kuzeydoğudan bir saldırı olmayacağıydı. Saldırıdan kasıt, örneğin Kobani’den roket saldırısı yapılmayacağı şeklindeydi.”