ESKİ TAS, ESKİ HAMAM, ESKİ TABAN

İktidar partisinin seçimlerde yol alacağı çizgi neredeyse netleşti. Parti, modern ve çağdaş bir imaj vermek uğruna eski tabanını kaybetmeyi göze almayacak. O yüzden demokratikleşme, insan hakları, sanatçılara değer ve kadın hakları gibi konular seçim sürecinde pek görünmeyecek. Yani stratejik ortaklık, eski mahalleyle yapıldı. Bu taban rahatsız edilmeden yol alınacak.

Parti, bu süreçte anketlerle yol bulmaya çalışıyor. Son araştırmalar, hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu operasyonunun geleceğini, hem de atılacak adımları belirleyecek yeni ipuçları taşıyor.

ESKİ ALIŞKANLIKLAR
Bu başlıklarını konuşulduğu kulis bilgilerine gelince… AKP’nin seçim stratejisi ilk günlerdeki geniş perspektifini kaybetmeye başladı. Birbirinden ilginç fikirlerle oturulan strateji belirleme masalarından, daha dar kapsamlı, sadece muhafazakar ve milliyetçilere hitap eden, eski tabanı koruma, küskünleri geri döndürme üzerine bir kampanya inşa edilmeye başladı.

Toplantılarda yapılan tartışmalardan sonra, “kendi seçmenini konsolide etmek”, “muhafazakar ve milliyetçi seçmeni rahatsız etmeyecek vaatler bulmak”, “vatan, millet, bayrak vurgusu yapmak” üzerinden kampanya oluşturmak noktasına gelinirken, “Diğer başlıklardaki adımlar bize oy getirmiyor, üstelik parti tabanını rahatsız ediyor” yorumları yapıldı. Sonuçta şarkılar yine Uğur Işıldak’a, kampanya da yol, köprü, baraj ve başörtüsüne kalacak.

SON ARAŞTIRMALAR
İktidar partisindeki genel hava, birkaç ay öncesine kıyasla seçimleri kazanmaya daha yakınlaştıkları şeklinde. Bunu destekleyen araştırmalar olduğu iddia ediliyor. Yapılan her araştırmada oylarını 1-2 puan arttırdığı öne sürülüyor. Bize göre son araştırmayla ortaya çıkan iki önemli başlık var. Biri İmamoğlu kararının etkileri, diğeri vatandaşın sorun algısının hiç değişmemiş olması…

İMAMOĞLU HASSASİYETİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na siyaset yasağı ve terör soruşturmayla iki koldan başlatılan operasyonun, AKP seçmenin de tepkisini çektiği ortaya çıktı. Şimdiye kadar atılan adımların seçmenin yüzde 55’den fazlası tarafından yanlış bulunduğu, bu kararı doğru bulmayanların yüzde 20’sinin AKP’li olduğu belirlendi. Operasyonun sonuçlandırılması durumunda bu rakamların katlanarak artacağı yorumları yapılıyor.

Bu nedenle İmamoğlu operasyonun askıda tutulacağı ve seçimlerden önce sonuçlandırılmayacağını iddia edenler var. Bir ay önce davanın hızlandırılması için Yargıtay’da uygun dairenin arandığı toplantılardan, fren yapılmasının daha doğru olacağına gelindi. İçişleri Bakanının da parti içi sohbetlerde, “Bizim çalışmamız daha yeni başladı, nereden baksanız 5 aydan önce sonuçlanmaz” diyerek seçim sonrasını işaret ettiği anlatılıyor. Partideki başka bir yorum ise bu durumun İmamoğlu’nun tepesinde “Demokles’in Kılıcı” gibi tutulacak. Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi bir durumda yeniden güncellenebilecek. Ayrıca bu sürecin Millet İttifakı’nda yarattığı çatlak da iktidar mensupları tarafından oldukça memnuniyetle izleniyor. Kararın, bu krizi yaratmak için planlandığını öne sürenler bile var.

SORUN SIRALAMASI AYNI
Kulislerdeki ruh hali, her hafta rüzgar hızıyla değişiyor. O yüzden “siyasette 24 saat bile uzundur” derler. Ancak değişmeyen tek bir şey var. O da AKP’nin yaptığı anketlerdeki ülke sorunları sıralaması. Vatandaşa göre en önemli sorun yine ekonomik kriz. Hayat pahalılığı, enflasyon, işsizlik bunun alt başlıkları. İkinci sırada hala göçmen sorunu var. Üçüncü sırada yolsuzluklar, dördüncü sırada adaletsizlik, liyakatsızlık ve hakkaniyete yönelik şikayetler bulunuyor.

Bir yandan EYT, sözleşmelilere kadro, emekli maaş artışı, asgari ücret, borçların yeniden yapılandırılması gibi adımların oy getireceği, ekonominin iyiye gittiği iddia edilirken, diğer yandan vatandaşın sorun sıralamasının hiç değişmemesi ilginç değil mi? Seçmenin sürprizini mayısta göreceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi