ESKİŞEHİR KARARDI

ESKİŞEHİR KARARDI
Eskişehir Valiliği, 12-15 Mayıs tarihlerinde Teoman, Haluk Levent, Hayko Cepkin, Levent Yüksel ve Yeni Türkü gibi isimlerin katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan Anadolu Fest ismindeki müzik festivalinin hemen öncesinde ildeki...

Eskişehir Valiliği, 12-15 Mayıs tarihlerinde Teoman, Haluk Levent, Hayko Cepkin, Levent Yüksel ve Yeni Türkü gibi isimlerin katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan Anadolu Fest ismindeki müzik festivalinin hemen öncesinde ildeki toplu etkinlikleri 15 gün süreyle yasaklama kararı aldı.

Festival Valilik izniyle 9-12 Haziran tarihlerine ertelendi.

Valilik Pazartesi günü,10-24 Mayıs tarihleri arasındaki konser, şenlik ve festival de dahil olmak tüm etkinliklerin yasaklandığını duyurdu. Yasağın gerekçesi olarak da “Huzur ortamı ile kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin, genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi” gösterildi.

Söz konusu festivalin açıklanan yasak gerekçelerinden hangisini ihlal ettiği Valilik tarafından netleştirilmedi.

19 MAYIS KUTLAMALARI SORU İŞARETİ
Öte yandan açıklamada 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili “Kutlamalar, resmi törenler, valilik ve kaymakamlıklarca, düzenlenmesi uygun görülenler ile siyasi parti faaliyetleri hariç olmak üzere” ifadeleri kullanıldı. 19 Mayıs kutlamaları kapsamında geçtiğimiz senelerde yapılan fener alayı, yürüyüş gibi etkinliklerin yapılıp yapılamayacağı ise soru işareti olarak kaldı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen festivalin yasaklanmasına tepki gösterdiği açıklamasında, “Bu yasak tarihlerinin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı da kapsıyor olması bizleri ayrıca üzmektedir” ifadelerini kullandı.

İDARE MAHKEMESİ YASAĞIN İPTALİNİ REDDETTİ
Organizasyon şirketi, avukatları aracılığıyla Valilik kararının iptal edilmesi talebiyle Eskişehir İdare Mahkemesine başvuruda bulundu. İdare Mahkemesi gündemine aldığı taleple ilgili Eskişehir Valiliğinden yasaklara ilişkin savunma yazısı istedi. Dün savunma yazısıyla birlikte dosyayı yeniden görüşen mahkeme, iptal kararına itirazı kabul etmedi.

Ancak geniş bir kesim, yasağın hayat tarzına müdahale olduğu görüşünü dile getirdi.

SAHNE SÖKÜLÜYOR
Organizasyon şirketi tarafından sanatçıların sahne alacağı platform için kurulum çalışmaları devam ediyordu. İdare Mahkemesinin kararıyla birlikte sahnenin söküm işlemlerine başlandı.


BAZI TARİKAT VE CEMAAT TEMSİLCİLERİ YASAĞI DESTEKLEDİ
Eskişehir’de bazı tarikat ve cemaatlere bağlı sivil toplum kuruluşları ise salı günü yasağı destekleyen bir açıklama yaptı.

Eskişehir Kardeşlik Platformu adıyla yapılan basın açıklamasında, festivalde “kızlı erkekli yatılı kalındığı, alkol ve uyuşturucu etkisiyle istenmeyen görüntülerin oluştuğu” savunuldu. Açıklamada, festivalin “çevrede yaşayan ve eğitim öğretim gören çocuklarımıza birçok olumsuz örnek teşkil ettiği” de iddia edildi.

Tarikat merkezlerinde çektirdiği fotoğraflar sosyal medyada paylaşılan Vali Erol Ayyıldız’ın “Festival yasağı kalksın” diye gelen Eskişehir Kent Konseyi üyelerine, “10 bin bira dağıtılacak. Bu biralar içildikten sonra ne olacak” dediği iddia edildi.

Yallah Hollanda’ya
İsmailağa cemaatinin mensuplarından Erdem Özveren sosyal medya hesabından mahkeme kararını, “Ahlaksız festivalin iptali onaylandı” ifadeleriyle duyurdu. Özveren festival yapılsın diye çaba gösterenlere de “Haydi yallah Hollanda’ya” dedi.


‘YAŞAM TARZINA MÜDAHALE’ MECLİS GÜNDEMİNDE
CHP’li Utku Çakırözer yasağı soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle, “Bu yasaklar Eskişehir’de yurttaşlarımız ile festivali izlemek isteyen binlerce gencin yaşam tarzına müdahale değil midir” diye sordu.