Euro 9 lira Dolar 7.60’ı kolay geçti

Euro 9 lira Dolar 7.60’ı kolay geçti
Merkez Bankası’nın faiz kararının beklendiği haftaya döviz kurları hızlı bir giriş yaptı. Dolar/TL rekor denemelerine yeni haftada da hız kesmezken, Euro/TL’de de durum pek farklı değil. Türk Lirası her iki para birimi karşısında...

Merkez Bankası’nın faiz kararının beklendiği haftaya döviz kurları hızlı bir giriş yaptı. Dolar/TL rekor denemelerine yeni haftada da hız kesmezken, Euro/TL’de de durum pek farklı değil. Türk Lirası her iki para birimi karşısında da tarihi seviyelerde değer yitirmeye devam ediyor. Dolar/TL dün 7.63’ün üzerini, Euro ise 9 TL üzerini gördü ve TL kademeli değer kaybını sürdürdü.
Bu hafta piyasada haftanın en önemli verisi Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararı olacak. Öte yandan Yunanistan ve Avrupa Birliği ile yaşanan Akdeniz’deki gerilim de yakından izleniyor.
Euro dün 9 lirayı test etmesinin ardından 8,98 lira seviyesine geri çekildi. Ama Dolar/TL 7.50 barajını kısa sürede aşarak 7.60 seviyelerinin üzerinden kalıcılığını sürdürmeye devam ediyor.
Faizde artış beklenmiyor
Reuters’ın 17 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi TCMB’nin politika faizini %8.25’te sabit tutacağına işaret ediyor. 17 katılımcıdan 14’ü ise politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyor. TCMB’nin politika faizlerini sabit tutmasına karşın sıkılaştırma adımlarını fonlama kompozisyonunu farklılaştırarak devam etmesi bekleniyor. TCMB’nin piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34’e kadar gerilemişti. TCMB PPK’da faizleri sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetini %10.42’e kadar çıkardı. Cuma günü itibarıyla fonlama maliyeti %10.39 oldu.