Euro ile doların eşitlenmesi TL’nin aleyhine

Euro ile doların eşitlenmesi TL’nin aleyhine
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımları nedeniyle dolar uluslararası piyasalarda değerlenmeye devam ediyor. Yılbaşında 1,1370 olan euro/dolar kuru bugün 1,0005’e kadar geriledi. Aralık 2002 sonrasında ilk kez 1 euro, 1...

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımları nedeniyle dolar uluslararası piyasalarda değerlenmeye devam ediyor. Yılbaşında 1,1370 olan euro/dolar kuru bugün 1,0005’e kadar geriledi. Aralık 2002 sonrasında ilk kez 1 euro, 1 dolara eşitlendi.

Eski Hazine müsteşarlarından iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, doların değerinin euro ile neredeyse eşitlenmesinin, ihracatının büyük bölümü euro, borcu ise dolar olan Türkiye’nin aleyhine olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabından, dolar-euro paritesindeki gelişmeyi eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez şöyle değerlendirdi:
“Euro ile doların eşitlenmesi bizim aleyhimize bir gelişme. Çünkü ihracatımızın ve turizm gelirlerimizin ağırlığı euro ile ithalatımızın ve dış borç ödemelerimizin ağırlığı dolarla. Lehimize o kadar çok şey vardı ki hiçbirini değerlendiremedik. Bu yıla kadar euro, dolara göre çok değerliydi o bizim lehimizeydi mesela. Biz sadece seyrettik.”

Eğilmez, takipçilerinin “Lehimize bir şey oldu mu ki sanki?” sorusuna ise “O kadar çok oldu ki. Dünyada 2008’den sonra inanılmaz bir likidite bolluğu oldu. Biz doğru adımları atsak o paraların hepsini buraya çekerdik. Ama biz istiyoruz ki yanlış da yapsak birileri bize destek olsun. Öyle bir dünya yok” yanıtını verdi.