“Euro ve Altın öngörülerinde tam isabet..”

Geçen hafta 25 yıllık Dostum, kıymetli uzman Dan Levent ile piyasa gelişmeleri üzerine mesajlaştık. “Evde kal” sürecinde Instagram’dan yaptığımız canlı yayınlarda altını çizdiği tüm öngörüler nokta atışı hedefi buldu diyebilirim.
Çok iyi hatırlıyorum, Euro/Dolar paritesi daha 1.10 seviyelerindeyken, bir ralliye hazırlandığına dair uyarılarda bulunmuştu. Kendisi teknik gerekçeleri sıralarken temel gerekçeleri de ihmal etmemiştik:

  • ABD’nin pandemide çok kötü bir sınav vermesi
  • Yaklaşan ABD Seçimlerinin yarattığı belirsizlikler
  • AB’nin Pandemi’ye karşı destek paketlerinde uzlaşıya varmış olması
  • Alman Anayasa Mahkemesinin destekler konusundaki muhalefetini geri çekmesi
  • Avrupa’nın pandemide en kötüsünü geride bırakmış olması ihtimali
    Türkiye’ye dönelim: Bugünlerde Euro’nun Türkiye’de tarihi rekora ulaşması genelde yatırımcıların Dövize olan ilgilerinin devamından kaynaklanıyor desem yanlış olmaz. Dolar/TL’nin yerinde saymasının sebebini ise paritedeki hızlı yükseliş olduğunu fark etmek gerekiyor. Hatta (1 Dolar + 1 Euro) /2 olarak tarif edilen döviz sepetine bakmak yeterli. Euro gibi o da tarihinin en yüksek seviyelerinde. Demek ki parite bu seviyelerde olmasa Dolar/TL çoktan 7.00 seviyesini geride bırakmıştı.
    “Gelelim Altın’a…”
    O günlerde Instagram’daki canlı yayınlarda şu uyarıda da bulunmuştu Sn. Levent: “Altın 2011-2012 yıllarında geçilemeyen direnç noktalarını kırmak üzere. Bu gerçekleşirse yükseliş hareketi tam anlamıyla başlayacak.” Söylediği gibi de oldu.
    Bu hareket ile beraber Gram Altın fiyatlarını 450 TL seviyesine yakın görüyoruz. Böylece bir yıllık zaman zarfında 250 TL’den başlayan harekette, yerli yatırımcının ciddi bir kazanç elde ettiğini söylemek malumun ilanı olur. Zaten rahatlıkla görülüyor.
    Uzun vade yatırım yapanlar için 5 yıl önce 100 TL olan Gram Altın’ın bugün bu seviyelere yükselmiş olması başlı başına bir mucize oldu diyebilirim. Aynı dönemdeki Dolar ya da Euro’ya yatırım yapmış olan bir kişi, Altından elde edilen kazancın yarısına yakın bir TL kazancına sahip olacaktı. Hem Ons/Dolar hem de Dolar/TL’nin yükselişte olunca Gram Altın şampiyon oldu. Canlı yayınlarda bu konu üzerine uzun uzun konuştuk diyebilirim.
    Özetle, Fed ve AMB tarafından piyasaya salınan paralarla yükselen Ons Altın, Türkiye’nin kırılganlıkları sebebiyle yükselen dövizle yan yana geldiğinde, kimsenin aklına bile gelmeyecek büyük bir kazanç oluştu. Bir süre daha bu şekilde devam edeceğimizi tahmin ediyorum. Yorumları ve analizleriyle bizleri aydınlatan Sayın Levent’e herkes adına bir kez daha teşekkür ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi