Eylem bitti teklif ortaya çıktı

Eylem bitti teklif ortaya çıktı
AK Parti hazır olduğu anlaşılan baro paketi için MHP, CHP, HDP ve İYİ Parti’yi ziyaret etti, MHP hariç tüm partiler pakete tepki gösterdi.Baro Paketi için ilk ziyaretin önceki akşam saatlerinde MHP’ye yapıldığı öğrenildi....

AK Parti hazır olduğu anlaşılan baro paketi için MHP, CHP, HDP ve İYİ Parti’yi ziyaret etti, MHP hariç tüm partiler pakete tepki gösterdi.

Baro Paketi için ilk ziyaretin önceki akşam saatlerinde MHP’ye yapıldığı öğrenildi. Teklife destek verdiklerini açıklayan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, çoklu baro düzenlemesini şu sözlerle savundu: “Barolar da kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü. Vergi dairesi de kamu kurumu. Bir ilde çok sayıda vergi dairesi olabiliyor. Baroların da çok sayıda olmasına neden karşı çıkılıyor.”
AKP Grup Başkanvekilleri Turan ve Özkan, dün de CHP, HDP ve İYİ Parti ile temaslar yürüttü. Ziyaretler koronavirüs önlemleri altında yapıldı. Meclis’te çay ocakları kapatıldığı için bu kez çay ikramı yapılmadı, parti yetkilileri uzaktan selamlaşabildi. AKP’li Turan ve Özkan’ın CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ı ziyaretine gazeteciler alınmazken, görüşmelere CHP’nin hukukçu milletvekilleri Bülent Tezcan, Zeynel Emre ve Alpay Antmen de katıldı.
AKP Grup Başkanvekilleri CHP’li yetkililere yazılı bir metin sunmadı; ancak taslak hakkında sözlü bilgi verdi. Her beş bin üye için bir baro kurulacağını, 2 bin imza ile baronun kurulacağını, 2 binin altına düşmesi durumunda ise imzanın tamamlanması için 6 ay süre tanınacağını, imzaları tamamlayamayan baronun kapatılacağı bildirildi. Ayrıca oluşturulacak kurulun gerekli üye ve imza şartlarını kontrol edeceği belirtildi.
CHP ise baroların bölünmesine karşı olduklarını açıkladı. Avukatların ilk kez Ankara’ya yürüdüğüne işaret eden CHP heyeti, ‘Ak Baro’ yaratılmak istendiğini, bunun avukatlar ve savunma hakkının yansıra ülkeye de zarar vereceğini belirtti. Ülkenin içinde bulunduğu duruma dikkat çeken CHP heyeti, bu ortamda yasanın getirilmesi durumunda Meclis’te buna karşı mücadele vereceklerini kaydetti. CHP taslak ile ilgili görüşünü bir basın toplantısı ile açıklama kararı aldı.
AKP heyeti daha sonra HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oruç’la bir araya geldi. HDP heyeti de çoklu baroya karşı olduklarını belirtirken ‘Türkiye’de zaten yargı sorunlu. Böyle sorunlu durumda çoklu baronun gündeme gelmesi sorunları iyice arttıracaktır. Taraflı, bağımlı bir yargı olduğu için çoklu baronun yargı sistemine yansıması sıkıntılı olacaktır. Barolar Birliği’nde temsilde adalet önemli” ifadelerini kullandı.
AKP heyetinin İYİ Parti ziyaretinde, Grup Başkanvekili Orhan Çakırlar ve hukukçu milletvekilleri Feridun Bahçi ile Ayhan Eğer’in katıldığı toplantıda hazırlanan taslak değerlendirildi. Taslak hakkında bilgi veren AKP heyeti baroların siyaset yapmasına karşı olduklarını, o nedenle yapıyı değiştirecek teklifi getirdiklerini bildirdi.
İYİ Parti’nin hukukçu heyeti ise öneriye karşı çıkarken şu sözleri kullandı:
“Barolar da, diğer odalar da meslek birliğidir, ahilik geleneğinin çağımızdaki temsilcileridir. Ahilik geleneğinde birlik bütünlük dayanışma vardır, birleşme vardır. Ama siz bölüyor, parçalıyor, kamplaştırıyorsunuz, düşmanlaştırıyorsunuz. Net olarak baroların çoklu olarak haline getirilmesine karşıyız. Sizin anlattığınız haliyle net olarak karşıyız. Dünya pandemi ile uğraşıyor, sizin derdiniz ne, neden ne kaçırıyorsunuz”
AKP yöneticileri heyetlerle görüşmelerde görüş ve önerilerle olgunlaştırılacağı gerekçesiyle yazılı bir metin sunmadı. Görüş ve önerilerin partilerden alınmasının ardından teklifin en geç haftaya meclise sunulması bekleniyor.

Baro Paketinde asıl hedef İstanbul

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün önceki gün “Yok” dediği Baro Paketi’nin, bir AKP heyetinin aynı gün MHP, dün de CHP ve İyi Parti ziyaretlerinde masaya yatırıldığı ortaya çıkınca, paketin ayrıntılarını İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, katıldığı bidebunuizle yayınında Yavuz Oğhan’a anlattı.
Pakette 2 önemli değişiklik getirildiğini anlatan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun verdiği bilgiye göre, baroların yapısıyla ilgili değişiklik teklifi, 3 seçenek içeriyor. İlk seçenekte binin altında avukatın bulunduğu illerde yüzde 10’u bulan avukat grubunun, ayrı bir baro kurabilmesinin önü açılıyor. İkinci seçenekte 2 binin üzerinde avukatın bulunduğu illerde yüzde 10’u bulan grubun ayrı bir baro kurabilmesi öngörülürken, üçüncü seçenekte de sadece 5 binden fazla avukatın bulunduğu illerde bu kez yüzde 10 yerine, 2 bin sayısını bulan avukat grubuna ayrı bir baro kurabilme imkanı getiriliyor.
Durakoğlu’na göre paketteki İkinci önemli değişiklik Barolar Birliği Seçimleriyle ilgili ve burada da üç seçenek hazırlanmış. Birinci seçenek, her baronun 1 kişiyle temsil edilmesini öngörüyor. İkinci seçenekte her baronun temsili, 3 delege ve 1 baro başkanıyla 4’e yükseltiliyor. Üçüncü seçenekte ise, her ile 4 delegenin üzerine her 5 bin kişi için de bir delege temsili getiriyor.
Her iki düzenlemede de üçüncü seçeneklerin doğrudan İstanbul ve Ankara Barolarını hedeflediğini anlatan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Bugün İstanbul Barosu’na üye avukat sayısı 48 bin 700, Tunceli Barosu’na ise 42 avukat var. Barolar Birliği’nde 138 delegesi olan İstanbul’a, değişiklikle birlikte Tunceli Barosu kadar temsil tanınıyor” dedi.
Mehmet Durakoğlu, Barolar Birliği seçimlerine yönelik düzenlemenin Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’na da zarar vereceğini söyledi ve “Bana sorarsınız hiç bir seçenekte Feyzioğlu’nun şansı yok. Ben bundan sonra Metin Feyzioğlu’nun baroculukta, avukatlıkta yürüyebileceği bir yol olmadığını düşünüyorum. Feyzioğlu'nun içinde bulunduğu konum ne sayısaldır, ne siyasaldır. Ben Feyzioğlu’nun içinde bulunduğu durumun çok daha vahim olduğunu düşünüyorum” dedi.