EYT teklifi için ilk adım atıldı, komisyonda kabul edildi

EYT teklifi için ilk adım atıldı, komisyonda kabul edildi
Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili Meclis’te ilk adım atıldı. AKP’nin yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda değişiklik yapılmadan kabul edildi. Teklif 7 Şubat Salı günü de TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.Teklifin...

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili Meclis’te ilk adım atıldı. AKP’nin yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda değişiklik yapılmadan kabul edildi. Teklif 7 Şubat Salı günü de TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.

Teklifin komisyon görüşmeleri tartışmalarla başladı. Toplantı öncesi CHP ve HDP’li milletvekilleri, EYT’lilerin sorununun teklifle tam olarak çözülmediğini, EYT’lilerin emeklilikte prime takılanlar haline geldiğini dile getirdi. Muhalefet milletvekilleri, “Staj ve çıraklık mağdurlarının olmadığı EYT eksik kalır. Sadece EYT değil depreme takıldık diyenlerin sesini duyun. Aynı yaş, aynı prim günü, 1 gün 17 yıl. Stajyer diyor ki: Avrupa’da staj yapsaydım sayacaktınız. Bu ayrımcılık niye? En düşük emekli maaşı 8 bin 500 lira olsun. EYT miladı 31 Aralık 1999 sayılsın” yazılı dövizler taşıdı.

CHP VE AKP’Lİ VEKİLLER ARASINDA TARTIŞMA
CHP ve AKP’li milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı. CHP’li Veli Ağbaba, AKP’li milletvekillerine “Bunların tuzu kuru, bunlar zenginlerin, beşli çetenin vekili” diye seslenirken; CHP’li Kani Beko, “Yar saçların lüle lüle Recep sana güle güle” dedi. HDP’li Garo Paylan “EYT’liler 5000 gün primle emekli olacakken, getirdikleri yasayla 5975 gün prim ödemek zorunda kalacaklar. EYT’liler şimdi EPT’liler (Emeklilikte Prime Takılanlar) oluyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.

AKP: YENİ ŞART GETİRİLDİĞİ SÖZÜ İFTİRA
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, şunları söyledi:
“Ortaya koyduğumuz teklifle yeni şart yani 'kademeli prim şartı' getirildiği sözü iftiradır, yalandır. Teklifimizde hiçbir eksiklik yok. Prim gün sayısı, çalışma süresi ve yaş şartından iki şartı yerine getirenler yani prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran istinasız herkes emekli olmaya hak kazanacak. Yaptığımız düzenlemenin özü bu. Başka bir şart ilave etmek asla söz konusu değil”

TEKLİF SALI GÜNÜ GENEL KURUL’DA
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da komisyonda görüşmeleri tamamlanan EYT düzenlemesi hakkında, "Teklifin, gelecek salı günü Genel Kurulda görüşmelerine başlayacağız. Muhtemelen aynı gün yasalaştırırız" dedi.