EYT teklifi nihayet Meclis’te

EYT teklifi nihayet Meclis’te
Emeklilikte yaşa takılanların uzun süredir beklediği yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklif, SSK’lılar için 9 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 Sayılı Kanun ile getirilen kademeli prim günü koşulunu yerine...

Emeklilikte yaşa takılanların uzun süredir beklediği yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklif, SSK’lılar için 9 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 Sayılı Kanun ile getirilen kademeli prim günü koşulunu yerine getiren EYT’lilerin emekli olmasının önünü açıyor.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre kademeli prim günü sayısı, sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında değişiyor. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na tabi EYT’lilerin emekliliğinde ise kadınlarda 7200 gün, erkeklerde 9000 prim günü aranacak.

İLK MAAŞLAR SEÇİM ÖNCESİ
EYT teklifi Perşembe günü Plan Bütçe Komisyonu’nda, gelecek hafta da Genel Kurul’da görüşülecek. Emekli olacakların seçim öncesinde martta maaş almaları planlanıyor.

Düzenleme ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların ve 9 Eylül 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlamakla birlikte borçlanma ile sigorta başlangıcını 8 Eylül 1999 ve öncesine taşıyanların “mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma koşullarından yaş şartının kaldırılmasının” amaçlandığı belirtildi.

4447 Sayılı Kanun ile normal emeklilik için kademeli yaş ve prim günü artırıldı, kısmi emeklilik için ise kademeli yaş artışına gidildi. Daha önce yapılan açıklamalarda EYT’lilere 8 Eylül 1999 tarihindeki koşullar ile emeklilik hakkı verileceği belirtildiği için kamuoyunda SSK’lıların 5000 prim günü ile emekli olacağı beklentisi oluştu. TBMM’ye sunulan teklifte ise sadece normal emeklilik ile ilgili mevcut yaş şartının kaldırılması, 4447 Sayılı Kanun ile getirilen kademeli prim gününün aynen bırakılması öngörüldü. Kısmi emeklilik ile ilgili hükümlerde değişiklik yapılmadı.

SSK’lı EYT’liler, sigorta başlangıç tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim gününü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuşlarsa hemen emekli olabilecekler.

Emekli sandığı ve BAĞ-KUR’lu EYT’liler ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü doldurmuşlar ise yasa çıktığı andan itibaren emeklilik dilekçesi verebilecekler.

5 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEYECEK
İlk etapta 2 milyon 250 bin çalışanı doğrudan ilgilendiren düzenleme, toplamda 5 milyon kişiyi etkileyecek.

Emekli olduktan sonra 10 gün içinde aynı işyerinde çalışanlar için işverene 5 puanlık prim indirimi sağlanacak.

Ayrıca taşeron olarak çalışanlarla ilgili, emekli olduklarında zorunlu olarak iş akdini fesheden düzenleme yürürlükten kaldırılacak. Taşerondan daimi işçi kadrosuna geçenler, isterse emekli olabilecek, isterse çalışmaya devam edebilecek.