EYT’de eksiği olana zamsız prim için son hafta

EYT’de eksiği olana zamsız prim için son hafta
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli olmaya hazırlanıp prim günü eksik olan vatandaşların zamsız borçlanma yapabilmesi için son haftaya girildi. Yeni yıldan itibaren askerlik ve doğum borçlanmasına zam geliyor.Yeni...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli olmaya hazırlanıp prim günü eksik olan vatandaşların zamsız borçlanma yapabilmesi için son haftaya girildi. Yeni yıldan itibaren askerlik ve doğum borçlanmasına zam geliyor.

Yeni yıl için asgari ücrete yapılan yüzde 54,66'lık zam; Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan askerlik, doğum gibi hizmet borçlanmasının maliyetlerini de 1 Ocak 2023 itibarıyla artıracak. Bu nedenle, e-devlet ya da SGK uygulamaları üzerinden giriş yaparak emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi için kontrol edilmesi gerekiyor.

Borçlanma için ödenecek en düşük tutar, asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek tutar da yüzde 32'sinin 7,5 katı kadar olup çalışanların belirdikleri tutar üzerinden hesaplanıyor. Yurt dışı borçlanmasında ise asgari ücretin yüzde 45'i oranında hesaplanıyor.