EYT’DE PRİME TAKILDILAR

EYT’DE PRİME TAKILDILAR
EYT yasa teklifindeki kademelendirme ifadesi Mart'ta EYT emeklisi sayısını, daha önce açıklanan 2,2 milyonun yarısına düşürme olasılığını da gündeme getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin 4 gün önce bu yıl...

EYT yasa teklifindeki kademelendirme ifadesi Mart'ta EYT emeklisi sayısını, daha önce açıklanan 2,2 milyonun yarısına düşürme olasılığını da gündeme getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin 4 gün önce bu yıl için 120-150 milyar TL maliyeti olacağını açıklamıştı. Buna göre ortalama emekli aylığı ocak sonrası 9-10 bin aralığına geldiği için EYT'den Mart'ta 1,5-1,6 milyon kişi yararlanacak. Ancak çalışma hakkı olmadığı için EYT'li memurların tamamı başvurmayacak. Bu da rakamın 1,1-1,2 milyon kişiye gerilemesi demek.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa teklifi Meclis'e sunulurken 2 Şubat Perşembe günü plan bütçe komisyonunda görüşülmesi bekleniyor.

BloombergHT’den Tahsin Akça’nın haberine göre düzenlemenin madde gerekçeleri kısmında prim gün sayısına göre kademelendirme yapılacağının belirtilmesi EYT ile Mart ayında emekli olacakların sayısının daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıkladığı 2 milyon 250 bin kişinin çok altında kalacağı anlamına geliyor.

Kademelendirme ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların 5 bin günü tamamlamış olmaları yaş şartı kalktığında emekli olmaları için yeterli olmayacak.

Bakan Bilgin, birkaç gün önce bir röportajında bu yıl için EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını açıklamıştı.

EYT'lilere emekli aylığı mart ayında bağlanacağı için bu yıl geriye kalan 10 aylık sürede 150 milyar lira baz alınsa bile ayda 15 milyar liralık emekli aylığı bütçesi ayrılacağı anlamına geliyor.

En düşük emekli aylığı ocak ayından sonra 5.500 TL'ye yükseltilirken ortalama emekli aylığı yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye yükselmiş oldu.

Buna göre EYT'den mart ayında emekli olacakların sayısı en iyi ihtimalle 1,5-1,6 milyon kişi olacak.

Memurların emeklilik sonrası çalışma hakkı bulunmadığı için tamamının hemen başvuru yapmayabileceği dikkate alındığında bu yılın bütçesini etkileyecek EYT emeklisi sayısı 1,1-1,2 milyon kişi aralığına düşebilir. Yani başlangıçta ifade edilen rakamın yaklaşık yarısına düşmüş olacak.

EYT'lilerin çilesi bitmiyor!

Yıllardır gündemden düşmeyen EYT düzenlemesinde "kademeli prim günü" aranacak olması kafaları karıştırdı. İlk açıklanan EYT düzenlemesinde 8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi emekli olabilmek için yeterli görülse de durum değişti.

'KADEMELİ EMEKLİLİĞE' TAKILDILAR
Gazete Duvar'da yer alan Ogün Akkaya’nın haberine göre; prim gününü beş bine tamamlayıp emeklilik hayali kuran kişiler bu kez "kademeli prim gün sayısı" ile karşı karşıya kaldı. Kademeli prim günü 5000’den başlayarak 5975 güne kadar sigortalılık giriş tarihine göre değişiklik gösteriyor. Eksik prim gününü tamamlamak için askerlik ve doğum borçlanması yapanlar ve borç ödemesi için kredi çekip taksit ödemeye başlayanlar bu kez de kademeye takılarak mağduriyet ile karşı karşıya kalacak.

EYT ile ilgili yasa teklifinin Meclis’e sunulmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ankara İl Müdürlüğü’ne bağlı Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi'nde emeklilik hayali kuran kadın ve erkek işçiler konuştu.

SGK YETKİLİSİ: İNSANLAR BİZE KIZIYOR AMA SUÇUMUZ YOK
SGK önünde borçlanma süreciyle ilgili başvurular yapan kişiler düzenlemeyle birlikte getirilen kademeli prim gün sayısına tepkili. Bir erkek işçi "Maaş almayı düşünürken, meğerse emekli olamamışız. Prim günü üstüne prim ekletmeye geldik. Böyle bir şey olabilir mi?" sözleriyle kademeli prim günü sayısı sistemine karşı çıktı.

Bir SGK yetkilisi ise daha önce emekli olmak için prim gün sayısını doldurmak amacıyla gelenlerin yerini bu kez prim borçlarını geri almak için gelenler oluşturduğunu anlattı.

Gelen kişilerin beklemeden bilinçsizce hareket ettiğini belirten yetkili “Umut dünyası tabi. İnsanlar bize kızıyor ama bizim suçumuz yok. Ne deniyorsa onu yapıyoruz" dedi.

'EMEKLİ OLDUK MU, OLMADIK MI?'
Beş bin prim gününü tamamlayan ancak sonrasında kademeli prim gününe takılan bir başka işçi ise şunları söyledi:
“Yaşı kaldırdın da prim günü getirdin. Ne anladık bu işten. Ben emekli oldum sanıyorum ama olamamışım. Beş bin günü geçen primim vardı, şimdi o da yetmiyormuş. Anlamadık, çok enteresan. Tabloya bakıyoruz, 500 güne daha ihtiyaç var. Ben nereden bulayım size şimdi eksik günü. Hadi buldum askerlikten. O da yetecek mi belli değil. Olduk mu emekli olmadık mı?"