F-16 için heyet yine ABD’ye gidecek

F-16 için heyet yine ABD’ye gidecek
Türkiye ile ABD arasında F-16 savaş uçağı alımı ve modernizasyonu ile ilgili görüşme süreci devam ederken, Türkiye'den bir parlamento heyetinin yeni yılın ilk aylarında Washington'a giderek son seçimlerle yenilenen Kongre nezdinde...

Türkiye ile ABD arasında F-16 savaş uçağı alımı ve modernizasyonu ile ilgili görüşme süreci devam ederken, Türkiye'den bir parlamento heyetinin yeni yılın ilk aylarında Washington'a giderek son seçimlerle yenilenen Kongre nezdinde temaslarda bulunması bekleniyor. Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma füzelerini alması ve F-35 programından çıkartılmasının ardından ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen 40 adet F-16 savaş uçağı ve 79 adet F-16 modernizasyon kiti satın alınması için ABD ile Ekim 2021'de teknik görüşme süreci başlatılmıştı. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ise Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına karşı olduğunu pek çok kere tekrarlamıştı. Satışın gerçekleşmesi için Kongre'de bir senatörün bile itiraz etmemesi gerekiyor ancak yönetim çok önemli durumlarda isterse bu aşamayı bypass edebiliyor. Kasım 2022'de yapılan ABD ara seçimlerinde Kongre yenilenmiş, ancak Ankara'nın beklentisinin aksine Demokratlar Senato'daki çoğunluğunu korumuştu.

DW Türkçe'nin edindiği bilgilere göre Türkiye'den bir parlamento heyetinin ocak ayı sonlarında Washington'a giderek yenilenen Kongre nezdinde temaslarda bulunması planlanıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da mevkidaşı Antony Blinken ile görüşebileceği belirtiliyor. En son geçen mayıs ayında TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç başkanlığında bir parlamento heyeti ABD'ye giderek temaslarda bulunmuştu.

F-16'larla ilgili sürecin 2023'le beraber hızlanması bekleniyor. DW Türkçe'ye sürece dair değerlendirmelerde bulunan Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay, Demokrat Parti üyesi Senatör Menendez'in satışa itirazının devam ettiğini ancak yönetimin istemesi durumunda bunu aşma yöntemi de bulunduğunu söylüyor.

ŞARTLARIN KALDIRILMASI OLUMLU GELİŞME
Kongre'nin bütçesinde F-16'larla ilgili konulan şartların kaldırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu hatırlatan Çağaptay, bunun Beyaz Saray'ın da devreye girmesi ile mümkün olabildiğini ancak Menendez'in karşı çıkmasının önemli olduğunu çünkü tek bir senatörün dahi bu tür silah satışlarını engelleyebildiğini belirtiyor. Son dönemde yönetimin bu itirazı bypass etmeye çalışabileceği de Ankara'da dile getirilen bir husus.