F-16 muamması

F-16 muamması
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin çıkarıldığı F-35 savaş uçağı programı için yaptığı ödeme konusunda ABD’nin F-16 savaş uçağı alım teklifinde bulunduğunu açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin çıkarıldığı F-35 savaş uçağı programı için yaptığı ödeme konusunda ABD’nin F-16 savaş uçağı alım teklifinde bulunduğunu açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın günlük basın toplantısında Reuters muhabiri Hümeyra Pamuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasını anımsatarak, F-16 teklifinin ABD’den gelip gelmediğini sordu. Sosyal medya paylaşımında Pamuk, Price’ın, “Teklif, ABD’den geldi” kısmını doğrulamadığını, ancak yalanlamadığını da vurguladı. Pamuk, “Price, spesifik noktaya yönelik yorum yapmadı. Price, ABD tarafından Türkiye’ye F-16’lara yönelik ‘Finansal’ bir teklif gitmediğini özellikle vurguladı” paylaşımını yaptı.

Önerilen silah satışlarını ve transferlerini, Kongre’ye tebliğ edilmeden ve onaylanmadan teyit etmeyeceğini söyleyen Price, “Türkiye’ye gelince, NATO müttefikimiz Türkiye ile ortaklığımıza büyük değer veriyoruz. (Türkiye) Önemli bir NATO müttefikidir. Uzun süreli ve derin ikili bağlarımız var ve Türkiye’nin, NATO ile ortak çalışabilirliği öncelikli bir konu olmaya devam ediyor. Savunma Bakanlığı, Türkiye ile F-35 programı, bu anlaşmazlığın nasıl çözüleceği konusunda istişarelerde bulunuyor. Bu konudaki özel görüşmeler hakkında konuşacak durumda değilim” açıklamasını da yaptı.