Fabrika değil, çalışma kampı!

Fabrika değil, çalışma kampı!
Çanakkale'de bulunan Dardanel fabrikasında, kapalı devre çalışma sistemine geçildiği ve işçilerin 14 gün karantinada kalacağı duyuruldu. Dardanel çalışanları “kapalı devre çalışma sistemi”ne itiraz ederken, DİSK Gıda-İş...

Çanakkale'de bulunan Dardanel fabrikasında, kapalı devre çalışma sistemine geçildiği ve işçilerin 14 gün karantinada kalacağı duyuruldu. Dardanel çalışanları “kapalı devre çalışma sistemi”ne itiraz ederken, DİSK Gıda-İş ve hukukçulardan da tepki geldi. Gıda-İş Genel Başkanı, “Fabrika bir çalışma kampına dönüştürülmüştür” dedi. Hukukçular, İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda “kapalı çalışma” diye bir uygulama bulunmadığını belirtti.

Konserve balık üreticisi Dardanel’in Çanakkale’deki fabrikasında karantina kararı alındı. Kararın Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul kararı doğrultusunda alındığı, çalışanların işlerine devam edeceği, akşam ise fabrika sahasındaki konaklama yerlerinde kalacağı belirtildi. Evlerinde karantinada olan ve izinde olan işçiler de dahil olmak üzere fabrikanın tüm işçileri öğrenci yurtlarına yerleştirildi.

Dardanel çalışanları duruma itiraz ederek, KOVID-19’un daha önce görüldüğü işyerlerinde böyle bir uygulamanın yapılmadığını söyledi. Ayrıca, virüs yayılırken çalışmaya devam etmenin sağlıklarını tehlikeye attığını belirtti.

TOPLAMA KAMPI GİBİ

Konuya ilişkin açıklama yapan DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, üretimin acilen durdurulmasını ve işçilere yaygın test yapılmasını talep etti.

Aslan, “MÜSİAD’ın izole sanayi bölgeleri, MESS’in MESS-SAFE’i (elektronik kelepçe) ile birlikte şimdi işçiler toplama kamplarına toplanır gibi üretimin devam etmesi adına kapalı devre üretime geçilmiştir” dedi.

Dardanel’de yaşananların işçi sınıfına biçilen değerin göstergesi olduğunu dile getiren Aslan şöyle devam etti: “Her koşul altında üretimin sürmesini istiyorlar. Sağlık Kurulundan rapor alan işçilerin raporları bile iptal ediliyor. İşveren işçileri para cezalarıyla, kolluk kuvvetleriyle tehdit ediyor. Bu şekliyle bu fabrika bir çalışma kampına dönüştürülmüştür. Görüyoruz ki 21. yüzyılda işçilerin bir prangaları eksik”

DARDANEL’DEKİ HUKUKSUZLUK

Çalışma Ekonomisi Doktoru Murat Özveri, Kovid-19 vakaları sonrası önlem adı altında "kapalı çalışma sistemi" kararı alan fabrikanın hukuksuzluklarını madde madde açıkladı. "Adına 'kapalı devre çalışma sistemi' denilen uygulama, yasaya aykırı bir şekilde çalışma kampı kurmaktır" diyen Özveri şunları paylaştı:

“-İşçilerin fabrikada tutulması yasadışı çalışmadır. Bakanlığın durdurması gerekir.

-Kararın dayandırıldığı iddia edilen Hıfzıssıhha Kanunu, ya sağlık merkezlerinde ya da sıhhi şartları taşıyan merkezlerde veya evlerde uygulanabilir; virüsün görüldüğü işyerinde değil.

-Fabrikalarda bulaşıcı hastalıklara yakalanmış kişilerin bulundurulması ve fabrikada tutulması yasaktır.

-Adına 'kapalı devre çalışma sistemi' denilen uygulama İş yasasının, çalışma süreleri, hafta tatili hakkındaki emredici düzenlemelerine aykırıdır.

-Kapalı devre çalışma, 'işim mi, sağlığım mı' ikileminde bırakılan işçilerin çaresizliğinin istismarıdır”