“FAİZ DÜŞMELİ” DEDİ DÖVİZ YENİ REKOR KIRDI

“FAİZ DÜŞMELİ” DEDİ DÖVİZ YENİ REKOR KIRDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, döviz kurlarının ve enflasyonun yükselmesinin sebebi olarak gösterilen “Merkez Bankası bağımsız değil” eleştirilerine rağmen 20 ayda...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, döviz kurlarının ve enflasyonun yükselmesinin sebebi olarak gösterilen “Merkez Bankası bağımsız değil” eleştirilerine rağmen 20 ayda 4. kez değişen Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştüğünü, “Faizlerin düşmesi gerektiğini” söylediğini aktardı. Erdoğan’ın bu açıklamalarına paralel 8.50 TL olan dolar kuru bir anda 8.80’e fırladı. Erdoğan şunları söyledi:
‘FAİZLERİ DÜŞÜRMEMİZ ŞART’
“Bugün Merkez Bankası başkanımla görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart. Faiz yükünü biz yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine girmiş olacağız. Bütün mesele maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır.”
SORMADILAR AMA ANLATTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteciler sormadan “128 milyar dolar nerede?” sorusuna yanıt verdi. Erdoğan bu paranın alt yapı hizmetlerinde kullanıldığını ima etti. Erdoğan şöyle konuştu: “Bunlar diyorlar ya 128 milyar dolar nereye gitti. Merkez Bankası parasının nereye gittiği sorulur mu? Bu süreçte bir Van depremini, Bingöl depremini geçirdik değil mi? Hiç nereden bu harcamaları yaptınız diye soran oldu mu? Maalesef sorma hakkını kendilerinde bulabiliyorlar ama bizim bütün, şunu unutmayın altyapısı olmayan bir ülkenin üst yapısı her zaman tehdit altındadır. Türkiye altyapısı çürük olan bir ülke konumunda. Altyapıya çok önem veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz ki özgüvenle hayatımızı sürdürebilelim.”

Programın maliyeti 90 milyar

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Türkiye’nin 450 milyar dolar borcu olduğunu hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı’nın yaptığı faiz açıklaması nedeniyle kurda yaklaşık 20 kuruşluk bir artış oldu. Bir televizyon programının ülkeye maliyeti 90 milyar TL” paylaşımı yaptı.

SOSYAL MEDYA AYAKTA

Erdoğan’ın konuşmasıyla doların tansiyonu yükseldi, sosyal medya ise ayağa kalktı. CHP’li Ali Haydar Hakverdi, “Erdoğan konuştukça batıyoruz” paylaşımı yaptı. DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu ise, Adeta ülkenin ekonomisini çökertmeye ant içmiş” mesajını paylaştı. DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise TL’nin yüzde 2 değer kaybettiğini dikkat çekti.