Faiz düştü, kur fırladı deja vu

Faiz düştü, kur fırladı deja vu
Merkez Bankası piyasaları şaşırttı, beklenen indirimi öne aldı, yüzde 19 olan politika faizini 100 baz puan düşürdü, 18’e çekti. Böylelikle 1,5 yıl sonra ilk faiz indirim kararı gelmiş oldu. Piyasanın beklentisi faizlerin...

Merkez Bankası piyasaları şaşırttı, beklenen indirimi öne aldı, yüzde 19 olan politika faizini 100 baz puan düşürdü, 18’e çekti. Böylelikle 1,5 yıl sonra ilk faiz indirim kararı gelmiş oldu. Piyasanın beklentisi faizlerin yüzde 19 seviyesinde tutulacağı yönündeydi. Kararın tüketici enflasyonuna göre değil çekirdek enflasyona göre alındığı duyuruldu. Karar metninden faizin enflasyon üzerinde belirleneceğine ilişkin taahhüt çıkartıldı. Sıkı duruş taahhüdü de artık metinde yok.
TCMB’nin faizde indirim kararının da yer aldığı duyurusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar bankanın elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği ifadesi de yer aldı.
Merkez Bankası’na göre fiyatların genel düzeyinde sağlanacak istikrar, borç alırken faizi belirleyen ülke risk primlerinde düşüşe, dolarizasyonun gerilemesine neden olacak ve bu da yatırım ile istihdamı arttıracak.

Faiz indiriminden sonra dolar rekor kırdı

Dolar TCMB’nin politika faizini yüzde 18’e indirmesinden sonra tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü, 8.8017 seviyesine yükseldi. Daha önce görülen en yüksek seviye ise 8,8008’di. Euro ise hem dolar karşısında yükseldi hem de Türk lirasına karşı değer kazandı. Faiz kararı sonrasında euro 10 lira 32 kuruşa kadar çıktı.
Türkiye’nin kredi alırken faizini etkileyen temerrüt risk primi (CDS) de Merkez Bankası kararından olumsuz etkilendi. CDS 14 baz puan yükselişle 409 baz puana çıktı.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun bundan böyle tüketici fiyatlarındaki artış yerine çekirdek enflasyonu baz kabul edeceklerine ilişkin Eylül’de yaptığı açıklama sonrası dolar yüzde 4’ten fazla yükseliş kaydetmişti.

EKONOMİSTLER SAÇLARINI BAŞLARINI YOLDU

Ekonomistler Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını çok sert biçimde eleştirdiler, Başkan Kavcıoğlu’nu siyasetin etkisinde olmak, rasyonaliteden uzaklaşmakla eleştirdiler.

Kendilerini tarihin çöplüğüne attılar

UĞUR GÜRSES: Petrolü olan Norveç faiz arttırıyor, enerji ithalatçısı ve enflasyonu patlamış ülke faiz indiriyor…
Siyasetçi oy kaybediyor diye bastığı parayı çöpe atan bir merkez bankası yöneticileri kendilerini de tarihin çöplüğüne atmışlardır.
Ekonomiyi hep “düğmeye basınca sonuç alınan” bir mekanizma olarak görenler, geçen yıl da “Aaa faiz düşürülünce kur patlıyordu hani? Pek bir şey olmadı” diye anlatıyorlardı. Ama diğer taraftan döviz satılarak orada tutulduğunu konuşmuyorlardı. Sonra gördük ki rezervler ertilmiş.

Sonumuz hayrolsun

HAKAN KARA: Tam 16 sene PPK metinlerinin taslağını hazırladım, bu kadar zorlama gerekçelerle alınan bir karar görmedim. Sonumuz hayrolsun.

BAŞA DÖNDÜK

DURMUŞ YILMAZ: TCMB süpriz yaparak politika faizini %19.0 dan %18 düşürdü. Bu kararla soframızdaki 5 zeytinden iki tanesi daha çalındı. Sabırsızlık yine baskın çıktı. Her zaman olduğu gibi yine başa döndük. Daha yüksek faize ve yüksek bedel ödemeye hazırlıklı olalım.

ENFLASYON HEDEFLEMESİNDEN VAZGEÇİLDİ

PROF. DR. SERAP DURUSOY: Faiz indirimi karari enflasyon hedeflemesi politikasından da örtülü olarak vazgeçildiğinin ilanıdır. Kamuoyuna yokuş aşağı inen ekonominin hangi politikalarla kurtaracağı açıklanmalı.Zira mevcut programlar ve hedefler inandırıcılığını kaybetti.

MB YÜKSEK BİR RİSK ALDI

DOÇ.DR. BAKİ DEMİREL: TCMB PPK politika faizinde 100bp indirime giderek politika faizini %18 seviyesine çekti. Brezilya dün 100bp artırmıştı. Bu TCMB tarafından alınan oldukça yüksek bir risktir. Faiz indirerek her seferinde faiz artırmak zorunda kalmanın ekonomiye en önemli maliyeti artan yoksulluk ve bölüşüm sorunudur.