Faiz ile ilgili şimdilik dışardan tehlike yok..

Geçen hafta Merkez Bankası’nın bu hafta gerçekleştireceği toplantıda ne tür bir karar alabileceği üzerine bir makale yazmıştım. Fed Başkanı’nın açıklamaları bize gösteriyor ki, faiz yükselecekse dış faktörlerden değil iç faktörlerden olacak.
Şimdi Powell’ın açıklamalarına bir göz atalım:
Powell'a göre Pandemiden en çok etkilenen sektörler iyileşme gösteriyor. Ancak, ABD ekonomisinde toparlanmanın dengesiz şekilde seyrettiğini de ifade ediyor. Fed Başkanına göre ekonomi hedeflerden hala çok uzakta.
Fed Başkanı enflasyonun önce yükseleceğini ancak, ardından tekrar düşeceğini öngörüyor. Harcamalar artarken geçici olarak fiyatlarda yükselişe neden olacağını düşünüyor. Dolayısıyla, enflasyondaki geçici artışın faiz artışı gerektirmeyeceğinin altını çiziyor. Bu söylem piyasaları rahatlatırken, Türkiye gibi ülkelerin üzerindeki baskıyı hafifletti diyebilirim. Powell, "Hedeflere ulaşana kadar faizler sıfıra yakın kalmaya devam edecek" diyerek bu tartışmalara noktayı koydu.
Tahvil alımlarının azaltılmasının konuşulması için henüz doğru bir zaman olmadığını söyleyen Powell, emlak fiyatlarının güçlü seyrini talebe yetersiz kalan arza bağlamakta. Amerikalıların en çok dikkat ettiği emlak fiyatlarındaki artışın konjonktürel olduğunu söyleyerek, biraz moral bozdu diyebilirim.
Karanlıktan aydınlığa çıkış uzun sürecek…
Diğer taraftan "Kovid krizinin istihdam piyasasında bırakacağı kalıcı hasardan endişeliyiz" derken, ekonomide korktukları kadar hasar görmediğini de ilave eden Powell, "Mart’taki gibi daha fazla olumlu istihdam raporu görmeliyiz" diyerek bir uyarıda bulundu. Özetle, istihdamdaki toparlanmanın erken bir sevinç yaratmasının önüne geçmek istedi desem yanlış olmaz. Ücretlerde henüz bir artış görülmemesi Powell'ın bu uyarısını haklı çıkarıyor.
Fed Başkanı tüm bunların yanında "Dijital paraları çok iyi anlama zorluğu hissediyoruz" derken, başka ülkelerdeki dijital para çalışmalarından korkmadıklarını da ifade etti.
Sonuç olarak, Fed'in enflasyonda yükseliş olsa bile bunun geçici olduğunu düşünerek 2022 yılına kadar faiz artışı yapmayacağını söylenebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi