Faiz sabit kaldı

Faiz sabit kaldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayında 200 baz puanlık artışla yüzde 19 düzeyine yükselttiği politika faizini değiştirmedi. Karar sonrası Dolar/TL kuru çok az yükselerek 8,34’e çıktı.TCMB Para Politikası Kurulu...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayında 200 baz puanlık artışla yüzde 19 düzeyine yükselttiği politika faizini değiştirmedi. Karar sonrası Dolar/TL kuru çok az yükselerek 8,34’e çıktı.
TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, talep ve maliyet unsurlarının, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği vurgulandı.
TCMB’nin, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğinin de altı çizilen açıklamada, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir” denildi. TCMB, ocak ve şubat aylarında politika faizini yüzde 17 seviyesinde tutmuştu.
“ESAS OLAN ENFLASYONUN PATİKASI”
Yeditepe Üniversitesi›nde öğretim üyesi olan ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy karara ilişkin, “Merkez Bankası PPK faiz kararı gereğinden fazla ciddiye alınıyor. Esas olan enflasyonun patikasıdır. Gerçek enflasyonun yapısı incelenmeden PPK cümlelerinin bir anlamlı da kalmıyor” yorumunda bulundu.

“ERDOĞAN’IN TEORİSİ DOĞRUYSA FAİZİ İNDİRSİN”

Merkez Bankası’nın faizi sabit tutma kararını değerlendiren DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da “Merkez Bankası faizi Cumhurbaşkanı faizin yüzde 19’de kalmasını istediği için indirmiyor. İstemiyorum diyorsa, bu faiz yüksek diyorsa, yarın talimatı versin düşürttürsün” dedi.

TCMB BRÜT DÖVİZ REZERVİ BİR MİLYAR DOLAR GERİLEDİ

TCMB verilerine göre, 30 Nisan haftasında brüt döviz rezervleri 46,9 milyar dolara geriledi. 22 Nisan haftasında bu rakam 47,9 milyar dolar olarak kaydedilmişti. 30 Nisan haftasında altın rezervlerinde ise sınırlı bir yükseliş izlendi. Buna göre 22 Nisan haftasında 40,7 milyar dolar olan altın rezervleri 30 Nisan haftasında 40,9 milyar dolara yükseldi.