Faiz sebep enflasyon sonuç ise indirim neden yapılmadı?

Faiz sebep enflasyon sonuç ise indirim neden yapılmadı?
AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nass (İslami kural) ortadayken sana bana ne oluyor. Bu can bu tende oldukça iddia ile söylüyorum: Faiz sebeptir enflasyon neticedir” demişti. Erdoğan, üç yıl önce ikinci kez cumhurbaşkanı...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nass (İslami kural) ortadayken sana bana ne oluyor. Bu can bu tende oldukça iddia ile söylüyorum: Faiz sebeptir enflasyon neticedir” demişti. Erdoğan, üç yıl önce ikinci kez cumhurbaşkanı seçimi kampanyasında "24 Haziran'da bu kardeşinize başkanlığı verin, ekonomi şahlanacak. Dolar, faiz ve enflasyon düşecek, Türkiye şahlanacak" demişti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün politika faizinde değişikliğe gitmeyerek faizi % 14’te bıraktı.

Merkez, Erdoğan’ın ısrarıyla yüzde 19’dan yüzde 14’e kadar 5 puan faiz indirirken dolar 18.40 liraya kadar çıkmıştı, 2021’i yüzde 36,08 resmi enflasyon ile kapatmıştık. ENAG ise gerçek enflasyonu %82,81 olarak hesaplamıştı. Yani Merkez Bankası faizi düşürdüğü halde, piyasada faiz de düşmedi, kurlar da fırladı, enflasyon da fırladı. Bugünlerde ise Erdoğan, milletten yaz aylarına kadar “sabır ve destek” istiyor…

KARAR SONRASI DOLAR GERİLEDİ
TCMB’nin faizi sabit bırakma kararı ardından güne 13,42 liradan başlayan dolar/TL hafif geri çekilerek 13,27 lira seviyesine kadar geriledi. Euro ise 15,07'ye kadar indi. Döviz kurlarından karara gelen ilk tepkiden sonra dolar 13,37'de, euro ise 15,18'de dengeye geldi. Gün sonunda dolar 13,34, euro ise 15,12 civarında seyretti.

PPK metninde karara ilişkin olarak "Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; döviz piyasasında yaşanan sağlıksız fiyat oluşumlarına bağlı döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışları, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Ayrıca metinde Türk Lirası'na ilişkin olarak ise "Türk Lirası’nı öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir" dendi.

Açıklamada klasik olarak, “Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir" ifadesi de yerini korudu.

FAİZ SABİT KALDI, KİM, NE DEDİ?

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Madem "faiz sebep, enflasyon netice" idi, Madem faiz düştüğünde, enflasyon da düşerdi, Madem kendinize ve iddianıza bu kadar güveniyordunuz, Ne oldu da mademler, şimdi badem oldu?

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta: Sn. @RTErdogan, "faiz sebep, enflasyon neticedir" teziniz ne oldu? Neden faiz indirimi yapılmadı? Bu kara cehalet, milletimize çok ağır bedeller ödetiyor!

Eski Merkez Bankası Başkanı İYİ Partili Durmuş Yılmaz: Enflasyonun nedeni faiz değil miydi? %50’ye yaklaşan enflasyonu düşürmek için faizin düşmesi gerekmiyor muydu? Demek ki neymiş, enflasyonu düşürmek için TL’nin itibarını korumak gerekiyormuş. Evet; soralım tekrar, model mi değişiyor, ne oldu faiz niye indirilmedi?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Bu faiz kararı yolun sonuna gelindiğini gösteriyor. Recep Tayyip Erdoğan bugüne kadar doğru söylüyorsa, neden faiz baronları karşısında eğilmiş? Tayyip Erdoğan ve bu ekonomi yönetimi durdurkça yüzün gülmesi de, faizin düşmesi de mümkün değildir.

Gelecek Partisi kurucularından Prof. Dr. İbrahim M. Turhan: PPK duyuru metninden; “… sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını…” Beni benden aldı.Bu kadar acıklı olmasa komik bile denebilir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Merkez Bankası #faiz’i sabit tuttu. “Faiz sebep, enflasyon sonuç” bitti. Heterodoks politikalar diye ne idüğü belirsiz, her yolu deneyen, Körfez ülkelerinden para dilenen bir ülke olduk.Nas vardı, bir de. Kur’un yanında Nas da yandı. O da rafa kaldırıldı.

CHP milletvekili Tuncay Özkan: Günlerdir Sezen Aksu üzerinden dini değerleri konuşanlar niye faiz indirmediniz? Nas rafa mı kalktı ne oldu?

CHP milletvekili Aykut Erdoğdu: Hani faiz enflasyonun sebebiydi? Hani ortada Nas vardı? Hani faiz lobisi vardı? Hani yeni modele geçmiştik?

Ekonomist Atilla Yeşilada: TCMB faiz kararı hakkında NİYE yorum yazmıyorum? Çünkü ben ekonomi ve finans uzmanıyım. Vudu, 3 kağıt ve Saadet Zincirleri beni aşıyor

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce: Merkez Bankası faizi yüzde 14'te sabit tuttu. Faiz yüzde 15 olunca nass var, yüzde 14 olunca yok mu? Bu ay nass yok mu?

Ekonomist Mustafa Sönmez: Değişmedi işte faiz. İki ay daha orada durur. Enflasyon da silindir gibi ezecek, çığ gibi geliyor. Kifayetsiz muhteris Saray yönetimi inletecek herkesi. Getirin sandığı denmeli.

DP Milletvekili Cemal Enginyurt: NAS a göre FAİZ haramdı. Ne oldu? Nas değişti mi? Faiz sebep, Enflasyon sonuç du hani. İşiniz gücünüz yalan.Yönetemiyorsunuz, gideceksiniz. #yeterBeUsta