Faizler silinecek 48 ayda ödenecek

Faizler silinecek 48 ayda ödenecek
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, borç yapılandırma planıyla ilgili, “Bu yapılandırma kanununda vergi dairesine ödenmesi gereken hangi tür borç olursa olsun yapılandırılacak. Bir tane istisnamız var o da 2022 için ödenmesi...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, borç yapılandırma planıyla ilgili, “Bu yapılandırma kanununda vergi dairesine ödenmesi gereken hangi tür borç olursa olsun yapılandırılacak. Bir tane istisnamız var o da 2022 için ödenmesi gereken geçici vergiler” dedi. Nebati, taksit süresinin ise 4 yıla çıkarılacağını söyledi.

Nebati, İzmir İş Dünyası ile Buluşma programında yeniden yapılandırma paketinin ayrıntılarına ilişkin konuştu. Nebati, “Bu teklifteki önemli bir yenilik de taksit ödeme sürelerini 4 yıla çıkarmamızdır. Böylece vatandaşlarımız yapılandırılan borçlarını 4 yıla yayılan aylık taksitler halinde 48 taksitte ödeyebilecekler. Ödeme süresini uzun tuttuk, ancak daha kısa sürede ödemek isteyenlere de ayrıca avantajlar getiriyoruz” ifadesini kullandı.

Nebati, borçlarını zamanında ödeyenler için bir yorum yapmadı.

Teklifte, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine imkân sağlayan düzenlemelere de yer verdiklerini belirten Nebati, “İşletmelerimiz, 2018 ila 2021 için, gelir, kurumlar, KDV ve gelir stopaj vergilerinde matrah ve vergi artırımı yaparak vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacak” değerlendirmesini yaptı.

YÜZDE 10 İNDİRİM DETAYI
Nebati, borç yapılandırma paketine ilişkin, “Bu konuda da şunu peşinen belirteyim; artırılan matrahların vergilerini peşin öderlerse o zaman vergi aslında da yüzde 10 indirim sağlanacaktır” bilgisini verdi.

2 BİN LİRA ALTI BORÇ SİLİNECEK
Bir kişinin, 31 Aralık 2022’den önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aramadan borçlarını siliyor, alacağımızdan vazgeçiyoruz.

Yapılandırılan borçlar peşin ödenirse, zaten küçük oranlar uygulayarak hesapladığımız Yurt içi-ÜFE tutarının yüzde 90’ından da vazgeçiyoruz. Eğer yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim sağlıyoruz.