Fakir Türkiye itirafı 2.1 milyon hane 68 liraya muhtaç

Fakir Türkiye itirafı 2.1 milyon hane 68 liraya muhtaç
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, elektrik dağıtım şirketlerinin "bankalara döviz üzerinden olan borçlar ile kuraklıkla maliyetlerin artmasını" gerekçe göstererek yüzde 8 ila 15 arasında zam talebinde bulunmasına ilişkin...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, elektrik dağıtım şirketlerinin "bankalara döviz üzerinden olan borçlar ile kuraklıkla maliyetlerin artmasını" gerekçe göstererek yüzde 8 ila 15 arasında zam talebinde bulunmasına ilişkin olarak “Duyuyoruz ki elektrik şirketleri Saray'dan yeni zam oranı için onay istemişler” diyerek Erdoğan'a seslendi, "Böyle bir şeyi onaylamayı sakın aklından bile geçirme, sakın!" diye uyardı.

Kılıçdaroğlu daha sonra AKP iktidarına çağrı yaptı:

“Bırakın zammı, iktidarın elektrik faturasında halka destek vermesi gerekir. Ya fatura inmeli ya halka destek verilmeli! Eğer bu soygun devam ederse biz halkımızla birlikte kararımızı verip, bu şirketlere ve faturalarına karşı adımlarımızı atacağız.”

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yanıt  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan geldi. Yanık, Kılıçdaroğlu'na, "2,1 milyon haneye verilen 'Elektrik Tüketim Desteği' 2,9 milyar TL'yi geçti" dedi.

Bakan Yanık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “1 Mart 2019’dan beri ayda 2,1 milyon ihtiyaç sahibi haneye 68-137 TL arasında Elektrik Tüketim Desteği veriyoruz. Şimdiye kadar toplam desteğimiz 2,9 milyar TL’yi geçti. Farkındayım hızımızı takip etmek kolay değil ama biraz daha çaba beklemek hakkımız” notunu düştü.

Ancak Bakan Yanık, iktidar olarak övünç meselesi yaptığı yanıtında bir detayı atladı. Bu ülkede 2.1 milyon ailenin 68 liralık elektrik faturasını ödeyecek ekonomik gücü olmamasını… Yani ülke ekonomisi o halde ki, 2.1 milyon aile 68 liraya muhtaç hale getirilmiş. Erdoğan’ın son günlerdeki konuşmalarında sık sık kullandığı “Türkiye şahlanıyor” söylemini de buraya not düşmek gerekiyor tabii… 

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DERDİ BANKALARA DÖVİZ BORCU

Elektrik dağıtım şirketleri, gelecek ekim ayında ve ardından da 2022 Ocak aylarını kapsayacak şekilde yeni zam ihtiyacı oluştuğunu belirterek, "Bankalara döviz üzerinden olan borçlar birikiyor. Kuraklıkla da maliyetler iki katına çıktı" gerekçesiyle yüzde 8 ile 15 arasında zam talebinde bulunmuştu. Temmuz ayında elektriğe yüzde 15 zam yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), sektörün talepleri doğrultusunda yeni bir elektrik zammını tartıştığı kamuoyuna yansımıştı.