Fatih’in yanındaki Cem sultan

Fatih’in yanındaki Cem sultan
Bellini’nin en önemli eserleri resimleri sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış 33,4X45,4 ölçülerindeki tabloda Fatih’in karşısındaki kişinin kimliği konusundaki tartışmaya ise tarihçi İlber Ortaylı açıklık...

Bellini’nin en önemli eserleri resimleri sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış 33,4X45,4 ölçülerindeki tabloda Fatih’in karşısındaki kişinin kimliği konusundaki tartışmaya ise tarihçi İlber Ortaylı açıklık getirdi. Habertürk yayınına katılan ve tablonun alınmasını isabetli bir karar olarak yorumlayan Prof. İlber Ortaylı, Fatihin karşısındaki kişinin, oğlu Cem Sultan olduğunu belirterek, “Cem Sultan’ı Fatih Sultan Mehmet seviyordu ve yetenekleri konusunda kendisine yakın buluyordu” ifadelerini kullandı. Programın diğer konuğu olan tarihçi Prof. Nurhan Atasoy da Ortaylı’ya katıldığını belirterek, portrede Fatih’in karşısındaki kişinin Cem Sultan olduğunu ifade etti. Tarihçi İlber Ortaylı tablonun sergileneceği yer konusunda da “Topkapı’ya getirilmesine hiç gerek yok. Belediyede de sergilenebilir. Her şeyi Topkapı’ya toplamıyacağız. Madem Belediye bütçe vermiş almış, verirse verir.” yorumunu yaptı.

İmamoğlu: “Tablonun yakıştığı yer İstanbul’dur”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Londra’daki müzayededen 6.5 milyon liraya satın aldığı Fatih Sultan Mehmet Tablosu için yapılan israf eleştirilerine, AKP döneminde belediyenin TRT dizilerine ödediği milyonlarla yanıt verdi.
İtalyan Ressam Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet tablosunun satışa çıktığını duyduğunda çok heyecanlandığını söyleyen İBB Başkanı İmamoğlu, “Hemen arkadaşlarıma, süreci incelemeleri için talimat vermiştim. Bugün de belediyemize ait bir şekilde sonuçlanması, beni çok mutlu etti. Çok onur duydum. Bellini’nin gerçekten önemli bir tablosunun, bize ait bir anının, Fatih Sultan Mehmet’e ait bir tablonun yakıştığı yer, elbette İstanbul’dur. Hayırlı olsun. İstanbul halkına ait bir eserdir o artık. İnşallah nice yüz yıllar İstanbul’da yaşamaya devam edecek” dedi. Tablonun nasıl ve nerede sergileneceği konusunda da bilgi veren İmamoğlu, tabloyu ilk etapta Saraçhane’deki İBB Başkanlık binasında sergilemek istediğini dile getirirken de şunları söyledi: “Bu işin uzmanları ile İstanbul’un mülki amirinden, valisinden, birçok insana kadar herkesin fikirlerini alarak en iyi şekilde kalıcı sergilenmesini sağlayacağız. İlk etapta benim gönlümden geçen İBB Saraçhane’de insanların yoğun bir ziyaretle onu görme zevkini elde edebilecekleri bir modelle sergilemek. Ama bu benim şahsi arzum. Bunu uzmanlarla ve kamuoyu ile paylaşarak bu eserin kalıcı sergilenmesi konusunda ne yapabileceğimizi tartışacağız. Bu, benim tek başıma verebileceğim bir karar değil”