Fatih’te Yabancıya Ev Yasak!

Fatih’te Yabancıya Ev Yasak!
Bolu Belediyesi Başkanı Tanju Özcan’ın tepki çeken açıklamalarının ardından Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan da göçmenlerle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Turan, artan göçmen nüfusu üzerine geçen ocak ayında...

Bolu Belediyesi Başkanı Tanju Özcan’ın tepki çeken açıklamalarının ardından Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan da göçmenlerle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Turan, artan göçmen nüfusu üzerine geçen ocak ayında alınan bir karar çerçevesinde oturma izni olsa dahi mültecilerin ilçede ev kiralayamadığını anlattı. Habertürk’e konuşan Turan, bu kararın ardından 8 ayda 7 bin yerleşik göçmenin Fatih’ten ayrıldığını söyledi.
Turan, şöyle konuştu:
“Fatih, göçmenlerden en çok etkilenen ikinci ilçeyiz biz. Biri Esenyurt biri de Fatih. Şimdi biz klasik manada bazıları gibi göçmen karşıtlığı üzerinden konuşmuyoruz. Ama şöyle de demiyoruz; yani bir şey yokmuş da demiyoruz. Bir sorun var. Bu sorun yönetilmediği zaman sorun olur. Biz yönetiyoruz. Bir karar aldık birinci ayın 17’sinden, 2021’den itibaren Fatih’te ve Esenyurt’ta; bu bizim Bakanlıktan ricamız oldu, İstanbul’da yaşama izni olan herhangi bir yabancı, ikamet izni olan bir yabancı, Suriyeli ya da başka memleketli, Fatih’te herhangi bir ev kiralayamaz. Fatih’te son 2021 birinci ayda sekizinci ayın sonu itibariyle 7 bin yerleşik göçmen azalması var.
“ARTIK KÜÇÜLEN BİR SORUN HALİNE GELMİŞTİR”
Yaklaşık 50 bin civarında göçmen vardı. Sadece Suriyeli değil, karma. İkamet izinleri olanlardan bahsediyoruz. Hem kayıt dışı olanlardan bahsediyoruz hem de. Mesela Fatih’in nüfusu 400 bin. Ama tabiri caizse şu anda, gündüz kapıları kapatsak içeride 3 milyon kişi var. İkamet eden sayımızda azalma var. Bu bizim için önemli bir karardır. Dolayısıyla Fatih’te göçmen sorunu büyüyen bir sorun değil; bunun altını çiziyorum, artık küçülen bir sorun haline gelmiştir.”
Ergün Turan, Habertürk’te katıldığı canlı yayında ise CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın açıklamalarına benzetilmesine yanıt verdi:
“Göçmen demek Türkiye’ye zarar veren demek değildir. Göçmenler bize güç katan yerdir. Elimizde imkan olsa, bu göçmenlerin tamamı çıksın, buna zaten bütün işletmeler, turizm faaliyetleri, bir sürü insan karşı durur. Ben de karşı dururum. Ekonomiye can veren bir sürü göçmen var. İlçe özelinde, sayının toplumsal dinamikleri bozmayacak şekilde yer alması gerekir. Bakanlığımız doğru bir karar aldı. Bu insanlar kendi istekleriyle göç etmiş, yerlerine yeni insanlar taşınmıyor.”
Turan, “7 bin kişi nereye gitti” sorusu üzerine ise bilmediğini söyledi.