Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı

Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı
Koronavirüs rahatsızlığı sonrası çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Yeşilçam’ın efsane oyuncularından Fatma Girik için dün İstanbul’da üç ayrı tören yapıldı. Törenlerin ardından Girik’in cenazesi,...

Koronavirüs rahatsızlığı sonrası çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Yeşilçam’ın efsane oyuncularından Fatma Girik için dün İstanbul’da üç ayrı tören yapıldı. Törenlerin ardından Girik’in cenazesi, Bodrum’a gönderildi. Bugün Merkez Adliye Camisi’nde kılınacak cuma namazı sonrası Girik, 56 yıllık hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilecek.

Fatma Girik için ilk tören, 1989-1994 yılları arasında belediye başkanlığı yaptığı Şişli Belediyesi’nde tören düzenlendi. Fatma Girik’in Türk Bayrağına sarılı tabutu Şişli Belediyesi salonuna getirildi. Manevi kızı Fatma Ahu Turanlı, “Fatma annem Şişli’ye çok emek verdi. Benim çocukluğumda Şişli Belediye başkanıyken onu evde görmek çok zordu. Hafta sonları bile evde yoktu. Sabahın yedisinde kalkıp işçilerle yolları yıkamaya giderdi” dedi.

ADININ VERİLDİĞİ KIZ YURDUNU AÇACAKTI
Sanatçının kardeşi Günay Girik “Ablamın adının verildiği kız yurdunun açılışını yapacaktık. Çok hoşuna gitmişti. Bu toplantı olacaktı zaten. O bunları görüyor olacaktı. Muhtemelen şu anda da görüyordur. En mutlu olduğu gün bugün olduğunu düşünüyorum” dedi.

Helallik alınmasının ardından Girik’in cenazesi ikinci tören için Cemal Reşit Rey Konser Salonu’na götürüldü. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Daima halkın ve emekçinin yanında, toplumsal sorunları takip ederdi. Aynı zamanda dürüst, halkçı, Atatürkçü bir sanatçı Fatma Girik. Sağlam karakteriyle örnek gösterilen bir şahsiyetten bahsediyoruz” dedi.

KİTAP HAZIRLIYORDUK
İBB olarak Fatma Girik’le ilgili bir kitap hazırlığı içerisinde olduklarını aktaran İmamoğlu, şöyle devam etti:
“Çalışma arkadaşlarım, kendisiyle kitap için röportaj yapacaktı. Ben de kendisiyle buluşmak istediğimi söylemiştim arkadaşlarıma. Hatta arkadaşlarım o isteği iletince, duyduğu sevinci ve güzel gözlerindeki ışığı bana aktardıklarında ben de çok büyük onur ve mutluluk duymuştum. Ne yazık ki bu buluşma gerçekleşemedi; böyle buluştuk.”

YILLARIN DOSTUNA GÖZYAŞLARIYLA VEDA


Sanatçı Ediz Hun da 58 yıllık arkadaşı için yaptığı konuşmada gözyaşlarını tutamadı. Bir süre Girik’in tabutuna sarılarak gözyaşı döken Hun, “Olağanüstü bir kadındı, dürüsttü, mertti. İnsanın gerçek gücü sıçrayışlarda değil sarsılmaz duruşlardadır. Böyle bir kadındı. Çok dürüst karakterli son derece mükemmel bir insandı. Türk sanat alemi için büyük bir kayıptır” dedi.

CESUR YÜREKLİ EFSANE
Türk sinemasının dört yapraklı yoncasından biri olan Hülya Koçyiğit de aralarından kopan ilk yaprak için duygularını dile getirdi. Koçyiğit, “İçimiz yanıyor. Hani ‘Gözler insanın kalbinin aynasıdır’ derler ya, o masmavi gözlerle sanki içinden bir ışık yanarmış gibi pırıl pırıl sevgiyle, iyilikle bakan o güzel gözleri, girdiği ortama hemen bir enerji, canlılık getirir, neşelendirirdi. Türk sineması deyince hepimizin aklına ilk o gelirdi. Çünkü o mesleğine tutkuyla, aşkla bağlı bir sanatçıydı. Cesur yürekli bir efsaneydi” dedi.

Girik’i çok özleyeceğini vurgulayan Koçyiğit, şöyle devam etti:
“Sinemaya olan tutkusunu, o güzelim filmleri yaparken duyduğu heyecanı, korkularını, beklentilerini hepimiz biliyoruz. O filmleriyle kendi tarzını yaratmış bir sanatçı. Her ne kadar farklı siyasi kulvarlarda görünüyor olsak da biz Atatürk’e, onun ilke ve inkılaplarına, bütün kalbimizle bağlı cumhuriyet kadınlarıydık. Anaç ve çocuk yürekli, dost canlısı bir insandı. Her ölüm erken. Önemli olan, ardımızdan ‘İyi insandı.’ dedirtebilmek. Fatma onu başardı. Fatma, iyi bir insan olarak aramızdan ayrıldı ve bugün biz onu ebediyete yolcu ediyoruz. Daha doğrusu en büyük aşkına, ömrünü paylaştığı Memduh’unun yanına yolcu ediyoruz. Türkiye, onu filmleriyle sonsuza kadar yaşatacaktır. Nur içinde yat canım arkadaşım, Allah rahmet eylesin. Allah sevenlerine de sabır versin.”

TEŞVİKİYE CAMİİNDE TÖREN
Girik için öğle vakti Teşvikiye Camii’nde cenaze namazı kılındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra sanatçı dostları ve sevenleri son yolculuğunda Girik’i yalnız bırakmadı. Girik’in cenazesi daha sonra toprağa verilmek üzere Bodrum’a nakledildi.